Akademija posvećena Svetom Savi održana u Ugljeviku

Eparhija zvorničko-tuzlanska i Crkvena opština Ugljevik, sa blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, organizovale su u petak, 26. januara, Svetosavsku akademiju.

-Ako budemo pisali, trebaće nam čitava godina, pa moramo brže, evo, Savindan nam skoro stiže, i majku Srbiju će Sveti Sava obići, jer je ona sveštenim temeljima zasnovana, na moštima Svetog Simeona, na mirenju braće Stefana i Vukana, na krsnoj slavi, na pravoj vjeri, na Studenici, na Žiči. Srbija ima i zna svoj put, on je Svetim Savom i našim svetinjama odavno utrt. Tim putem mi današnji Srbi trebamo ići, i sa Svetim Savom ćemo opet u Nebesku Srbiju stići – glasi blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

U ugljevičkom Centru za kulturu, svetosavsku besedu je govorio protojerej-stavrofor Dragan Tomić, paroh zagonski, koji je poručio da je blagoslov Svetog Save gde god Srbi žive.

-Sveti Sava je hodao našom zemljom, propovedao Hristovo jevanđelje, osvetljavao nas njim, tešio svaku ožalošćenu dušu. Mnogo je uradio i na političkom planu za srpski narod, a njegovo najveće delo jeste što je u slobodnoj državi osnovao samostalnu Srpsku pravoslavnu crkvu, kojoj mi pripadamo. Sveti Sava je prvi prosvetitelj, jer je sve naše manastire i crkve pretvorio u velike učionice gdje su ljudi se opismenjavali – rekao je Tomić.

U ime opštine Ugljevik, zamenica načelnika Vanja Zekić uručila je osnovcima i srednjoškolcima nagrade za najbolje literarne radove koji nose ime tog sveca. Zekić je rekla da je to priznanje učenicima, za njihovu iskrenu ljubav i žrtvu, doprinos prosveti i kulturi, za njihovu posvećenost liku i delu Svetog Save.

-Sveti Sava je gradio našu srpsku državu, bio je graditelj crkava, manastira, škola, bolnica, bio je značajan srpski diplomata – naglasila je Zekićeva.

U sklopu kulturno-umetničkog programa nastupali su učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“ Ugljevik, srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik, kulturno-umetničkog društva ‘Rudar’, muzičke škole „Kornelije Stanković“ Ugljevik, i orkestar harmonika Osnovne škole „Aleksa Šantić“ Ugljevik.

Prethodno je u ugljevičkom hramu Prepodobne mati Paraskeve služeno večernje bogosluženje.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE