Ravna Gora: Sećanje na stare junake, počast novima

Srbija i Srbi, ma gde živeli, treba da budu srećni što su, u Drugom svetskom ratu, imali dva antifašistička pokreta kroz koje je naš rod pokazao fenomenalan otpor zlu zvanom fašizam, rekao je mr Igor Braunović, predsednik Udruženja „Naša Drina“ i predsednik Udruženja boraca Srbije i Republike Srpske na Ravnoj Gori.

 Na toj čuvenoj srpskoj gori, u srcu Srbije, počele  su svetkovine povodiom sećanja na pripadnike Ravnogorskog pokreta, koji su na nju izašlipre 83 godine, najavljujući snažan otpor okupatoru i okupljajući borce za borbu za slobodu i krst časni, najveće i najmlije obeležje svakog Srbina i pravoslavca-

Na Ravnu goru stigli su mnogi poštovaoci Ravnogorskog pokreta iz svih delova Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i bivših JU republika, ali i sa svih meridijana, među kojima su bili i srodnici američkih, pilota, Ravnogorcima saveznika,  koje su đeneral Mihailović i njegova vojska spasili i zašto je američki predsednik Truman odlikovao čiča Dražu.Na sve strane bilo je veselo, zabavno i razdragano.Pre svetkovine, u ovdašnjem hramu koji je podignut uz blagoslov tada episkopa šabačko valjevskog Lsvrentija, služena je sveta liturgija.Igoru Braunović, junaku minulih ratova dodeljena je POvelja za zasluge u radu na nacionalnom polju.REčeno je da je, ne samo kao hrabri i odvažni borac branio srpski rod na Kosmetu i drugim mestima, već je postao prepoznatljiv kao neko ko predvodi organizaciju koja radi, na istinskom, za sve vreme, pomirenju našeg naroda, što je nasušnja potreba, čuva od zaborava srpske heroje od Miloša Ćirkovića, šumara, div junka iz kosmetskog belopoljskog kraja do komandanata Ravnogoraca, kome je u čast, kao i Ćirkoviću, kraj Drine, u Beogradu, u Bregalničkoj ulici, gde je živeo, postavio spomenik i urediom spomen sobu, koja je, u međuvremenu, sa svim sadržajima,  postala značajna srpska istorijska čitanka.

Vasilije Perić, načelni opštine Ugljevik u REpublici Srpskoj, koji je i potpredsednik Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko tuzlanske kaže da se osečća da Braunović sve to čini uz blagoslov naše Crkve, ali i Boga samoga, trudeći  se, od sveg srca, da se ostvare tri važne poruke vladike Nikolaja „da se Srbi slože, obože i razmnože“.

 -Kao uspešan i odgovoran direktor JP „Srbija šume“ Braunović se izbirio da na Kosmetu rade srppski pumari, koji su jedini Srbi koji, danas, u toj južnoj srpskoj pokrajini -kaže Perić u čijem gradu Ugljeviku glavni trg nosi ime đenerala Mihailovića. -MNogi ne znaju i treba da se stide što ne znaju da  Mihailovića čak ni Brozov sud i tužilaštvo nikada nisu optužili ni sudili mu kao ratnom zločincu.A, i kako bi kad su njegove zasluge isticali i  ljudu poput francuskog predsednika de Gola, američkog Trumana.Mudri i plemeniti mr Braunović divno je osmislio i ostvaruje misiju srpskog trajnog pomirenja na čemu smo mu, od sveg srca, zahvalni.

 Mr Braunović se zalaže za maksimalnu pomoć, pored ostalog, i pre svega Srbima na Kosmetu, u BiH, u Hrvatskoj,  kako bi im država pmogla ,da otkupe svoje kuće i imanja, da dobiju sve što im je oteto, ističući da se gruntom bije važna bitka za budućnost srpskog roda u svim srpskim zemljama.

  -Zadovoljstvo mi je što ovo što činim prepoznaju mnogi ljudi, poštuju i od srca nam i dolaze i prilaze -kaže mr Braunović, koji je i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Na Ravnoj Gori je bilo reči o našoj  svetloj, ali i zatamnjenoj prošlosti, pa je akademik SKANU Vladimir Mitić podsetio da je i čuveni jugoslovenski i hrvatski pisac, mada blizak prijatelj Broza, jako voleo i cenio i imena i dela Mihailovićevih ljudi, od ideologa Dragiše Vasića do Aleksandr Mišića i njegovog slavnog sina.

-Hvala mr Braunoviću što delove naše zatamnjene istorije imamo gde da predočimo od Drine do Beograda i Ravne Gore, pa redom, svugde u zemlji i svetu, gde se jako dobro primila misija „Naše Drine“ -kazao je akademik Mitić. -Krležaje bio gost gornjomilanovačkih i mioničkih komunista, kako je svedočio čuvenom profesoru Dušanu Bilandžiću iz Zagreba.Kad je došao u Milanovac tražio je, odmah, da vidi, kako je kazao „obiteljsku kuću Dragiše Vasića i tu lepu crkvu u tom gradu o kojoj je Vasić tako divno pisao. Domaćini su pokušali da odvate, naglašavajući da je reč o  ideologu Ravnogorskog pokreta,Krleža nije odustajao i morali su da mu ispune želju, ne znajući da 

je sa Vasićem prijateljovao i da ga je on upoznao u Mostaru sa već ostarelim legendarnim pesnikomAleksom Šantićem. Posetio je i rodnu kuću vojvode MIšića o kom je kao i o Kolubarskoj bici govorio znalački, ali i s neskrivenim ushićenjem.Domaćine, komuniste tog kraja,  naružio je, iz sve snage, kada je video da na kući nema ploče da je vojvodina…

 Mitić ističe da Braunoivićeva misija ima duboke vrednosti, da  damo pažnju samopštovanju i  da nikad ne zaboravimo ko smo, odakle smo i gde su naši koreni i slavna dela naših slavnih predaka.

 -Nažalost, to ni danas nije lako, jer ima, i dalje, onih „ispranih glava“ ali i surovih protivnika sopstvenog roda, koji i te kako znaju da ljudima koji rade na ovom polju podmetnu i te kakve klipove.Surovo, bespriznorno i bedno. Bez činjenica, kao neka vrsta prekih sudova na kojima, kako se kaže u narodu, kadija i tuži i sudi – poručio je MItić.

V.M.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE