ŠKOLU NE POHAĐA 60.7 MILIONA DECE: U Ugljeviku obeležen Dan pismenosti

Učenici drugog razreda OŠ „Aleksa Šantić“ u Ugljeviku obeležili su Međunarodni dan pismenosti, koji UNESKO proglasio 17. novembra 1965. godine, a koji se obeležava svake godine 8. septembra. Ovaj dan ima za cilj podizanje svesti o važnosti pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

Međunarodni dan pismenosti podseća nas na potrebu obrazovanja i pismenosti širom sveta. Učiteljica Dubravka Mitrović ističe zabrinjavajuće činjenice – približno 775 miliona odraslih širom sveta suočava se sa nedostatkom minimalne pismenosti, što znači da jedno od pet odraslih i dalje nije pismeno. Još alarmantnije je da dve trećine ovih nepismenih osoba čine žene.

Osim toga, Mitrovićeva upozorava da čak 60,7 miliona dece ne pohađa školu, dok mnogo njih pohađa neredovno ili prekine svoje školovanje. S obzirom na savremene zahteve, shvatanje pismenosti u 21. veku proširilo se i obuhvata više od osnovnih veština čitanja i pisanja. Danas se pod pismenošću podrazumevaju veštine rada sa računarima, poznavanje stranih jezika i upotreba savremene informacione i komunikacione tehnologije.

Obeležavanje Međunarodnog dana pismenosti podseća nas da obrazovanje i pismenost ostaju ključni faktori u izgradnji bolje budućnosti za sve pojedince i društva širom sveta.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE