Svečanost u Ugljeviku povodom Dana Republike Srpske – Krvlju, znojem i ljubavlju iskovana

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske održana je u Centru za kulturu „Filio Višnjić“ u Ugljeviku, odakle je načelnik opštine Vasilije Perić poručio da je „ljudska i sveta obaveza očuvanje i izgradnja Republike Srpske, koja je „iskovana“ krvlju, znojem i ljubavlju najboljih svojih sinova“. Protojerej Aleksandar Tešić, blagosiljajući skup, naglasio je „da kao što na krvi mučenika počiva crkva Hristova, tako isto na krvi nevino postradalih srpskih vojnika i civila počiva Republika Srpska“.

„Samo je Bogu poznato da li je Sveti arhiđakon Stefan izabrao Republiku Srpsku ili je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana, jedno je sigurno, nema slučajnosti“, rekao je Tešić. Predsednik Boračke organizacije u Ugljeviku, Jovan Marinković, istakao je da je pre 32 godine proglašenjem Republike Srpske udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda.

„Srbi su želeli samo da žive slobodno i da slobodno odlučuju o svojoj sudbini. Ta želja u našem narodu tinjala je još od vremena Petra Kočića, a o njoj je pevao i naš zemljak Filip Višnjić. Tu ideju uspela je da realizuje tek naša generacija i da se izbori prvi put posle mnogo vekova za srpsku državu zapadno od reke Drine“, rekao je Marinković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić čestitao je Dan i krsnu slavu Republike Srpske, istakavši da slaveći Dan Republike Srpske, u srcima nosimo puno ljubavi, pažnje i zahvalnosti svima onima koji su najzaslužniji za njen nastanak na ovim prostorima.

„Ovo je dan i čas kad treba da se zahvalimo, pre svega, svim porodicama palih boraca i invalida minulog otadžbinskog rata, koje su dale ono što je najveće i najdragocenije, živote za Republiku Srpsku, za naš mir i slobodu u kojoj uživamo“, rekao je Perić. „Hvala do neba i prvom vođstvu Republike Srpske, svim institucijama koje su tada utemeljene, koje svi treba savesno, odgovorno i posvećeno da čuvamo. Kao što je jedan američki predsednik govorio svojevremeno svojim državljanima, tako mi svi danas da kažemo jedni drugima, a pre svega sami sebi, da vidimo šta možemo da uradimo za Republiku Srpsku. Ona je, sa svojim čedima, kroz sve ove godine, rata i mira, uradila i učinila tako velika dela u kojima uživamo i delamo odlučnim koracima napred“, dodao je Perić.

Perić kaže da Republika Srpska ima zapisan i kod roda i kod Boga svoj dan, svoje ime, svoje postojanje, sve svoje dragocenosti, kao i žrtve njenih stvaralaca.

„Naše jedinstvo je nasušna potreba, na način kako ćemo se boriti ko će bolje i više da učini za dalji progres i zaštitu Republike Srpske i njenih institucija za koje su se naši stariji saborci teškom mukom izborili i ostavili ih nama na čuvanje. Koliko ih čuvamo, toliko smo vredni, postojani i časni naslednici tvoraca našeg divnog čeda Republike Srpske“, zaključio je Perić.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Milutin Tasovac poručio je da slaveći Dan Republike Srpske i njenu krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana u ovim godinama je izuzetno važno.

„Praznik naše Republike Srpske, njene državnosti, naše slobode sve više i više napadaju neprijatelji srpskog naroda, odnosno, neprijatelji slobode i prava drugih naroda. Zbog toga je važno da u čitavoj Republici Srpskoj, pogotovo sutra, na Centralnoj svečanosti u Banjaluci, srpski narod pokaže da je složan i da ne da Republiku Srpsku“, rekao je Tasovac.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su učenici Muzičke škole “Kornelije Stanković”, Nemanja Tonković, Dušan Matić, Dejan Jovičić, KUD “Rudar” Ugljevik i glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Boško Puletić i Lepomir Ivković, koji je narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE