Udruženje „Rudar“ Ugljeviku: Važni mostovi i darovi iz Slovenije

Udruženje žena „Rudar“ u Ugljeviku može se pohvaliti impresivnim dostignućima, uprkos svom relativno kratkom postojanju. Njihov fokus na borbi za rodnu ravnopravnost i humanitarne inicijative dali su rezultate koji su vidljivi u celoj zajednici. Ova grupa hrabrih žena izborila se da žene budu zastupljene u lokalnoj vlasti i najvažnijim ustanovama, čime su postavile temelje za promene u svom kraju.

Jedna od članica Udruženja, Petra Perić, ističe da su njihovi napori dali konkretni rezultat u obliku defibrilatora za Dom zdravlja u Ugljeviku. Ovaj dragoceni uređaj stigao je kao poklon za krsnu slavu opštine Svetu Petku. Darodavac je bila opština Kidričevo u Sloveniji, a inicijativa je potekla od Pavle Veler, koja je nekada živela u Ugljeviku.

Pored defibrilatora za medicinsku upotrebu, Udruženje „Rudar“ je dobilo i defibrilator za obuku i lutke za simulaciju, koje je darovao Crveni krst Cirkovci. Ova humanitarna akcija ostvarena je zahvaljujući Pavli Veler i njenom angažmanu. Velerova i njeni sunarodnici iz Slovenije nisu samo darovali sredstva, već su i postali gosti u Ugljeviku tokom lokalne slave.

Uz podršku aktivistkinja Crvenog krsta iz Cirkovaca i Udruženja seoskih žena i devojaka Kidričevo, održana je izložba slika i tradicionalnih rukotvorina, a posetioci su imali priliku da uživaju u tradicionalnim kolačima i vinu. Ova poseta Slovenaca bila je simboličan most između Ugljevika i Kidričeva.

Udruženje „Rudar“ sada planira uzvratnu posetu i predstavljanje svoje nacionalne kuhinje i kulturnog blaga u Sloveniji. Ova saradnja nije samo humanitarna već i kulturna razmena koja jača veze između Republike Srpske, Ugljevika i Slovenije.

U Kidričevu, tokom svetkovina, intonira se himna Republike Srpske, a zastave Republike Srpske i Ugljevika ponosno vijore. Ova saradnja i razmena postala je primer kako se zajedničkim naporima i saradnjom mogu ostvariti značajne promene i povezati ljudi iz različitih delova sveta.

Citirana izjava Petre Perić ilustruje duboku zahvalnost i međusobno poštovanje koje se razvilo između Udruženja „Rudar“ i slovenačkih darodavaca. Ova priča je lep primer kako se zajedničkim snagama može stvarati bolja budućnost, a Udruženje „Rudar“ nastavlja da bude nosilac pozitivnih promena u svom lokalnom okruženju.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE