Ugljevik domaćin zajedničkom koordinacionom sastanku službi civilne zaštite regije Bijeljina: Uvek na visini zadatka

U opštini Ugljevik danas je održan zajednički koordinacioni sastanak rukovodilaca službi civilne zaštite regije koju pokriva Područno odjeljenje civilne zaštite Bijeljina-Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.

U ime domaćina, načelnik Ugljevika Vasilije Perić pozdravio je prisutne predstavnike iz gradova Bijeljina i Zvornik, te opština Bratunac, Vlasenica, Lopare, Milići, Osmaci, Srebrenica, Šekovići i Ugljevik.

Perić je zahvalio pripadnicima civilne zaštite i Vatrogasne jedinice za sve što čine kao pomoć građanima kada je to potrebno.

-Civilna zaštita izuzetno je važna za sve naše građane. Uvijek su pripadnici civilne zaštite i Vatragasne jedinice tamo gdje je to najneophodnije. Protekle godine smo imali problem sa bujičnim poplavama a takađe su pripadnici ovih službi predano radili kada je bila i svinjska kuga-rekao je Perić.

Načelnik područnog Odjeljenja civilne zaštite Bijeljina Aleksandra Malinović rekla je da je na današnjem sastanku razgovarano o planovima koji su usvojeni u Vladi Republike Srpske a koji su u obavezi svih lokalnih zajednica.

-Ovakvi sastanci su korisni  za sve one preventivne, operativne i postoperativne mjere koje sprovodimo u sistemu Civilne zaštite u Srpskoj-dodala je Malinovićeva.

Ona je dodala da su danas usvojene analize realizacije zadataka koji proizilaze iz Plana aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj u 2024. godini.

-Usvojena je i mjera zaštite i spasavanja odbrane od poplava u Republici Srpskoj  kao i mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa u Republici Srpskoj za period 2024-2027. godini i mjera zaštite i spasavanja od većih sniježnih padavina i snijega u Republici Srpskoj za period 2024-2027 godinu-navela je Malinovićeva.

Na današnjem sastanku usvojena je i implementacija Zakona o zaštiti od požara, definisanje uloge i koordinacije institucija kao i prijedlog i planovi zajedničkog djelovanja na uspostavljanju funkcionalnog sistema Vatrogasno-spasilačke službe na prostoru Republike Srpske čiji je akcenat na vatrogasno spasilačke jedinice u lokalnim zajednicama, njihova struktura rad i funkcionisanje unutar sistema zaštite.

Šef odsjeka za poslove civilne zaštite opštine Ugljevik Aleksandar Krstić rekao je da se danas razgovaralo o sistemu obavještavanja i uzbunjivanja u vanrednim situacijama na području opština.

Krstić je naveo da je bilo riječi i o aktuelnim problemima u oblasti civilne zaštite i vatrogastva te modelima i mjerama za njihovo prevazilaženje.

Vladimir Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE