Dr Maja Petrović Vićentijević, budući oftalmolog, sa svojom decom neguje nacionalnu baštinu: SPOJILA MUZIKU I MEDICINU

Dr Maja Petrović Vićentijević iz Lazarevca, rođena Rakovčanka, lekarka opšte prakse koja je pri kraju specijalizacije oftalmologije Kliničkog centra Srbije u Beogradu, majka je troje dece, majstor crnog pojasa prvog dana i sve zapaženija je u muzici. Maja i njena deca su članovi Udruženja očuvanja srpske narodne tradicije „Prela i posela“ Dragiše Simića. Najstariji sin, Aleksandar Vićentijević, ima 10 godina, već je čuven „zdravičar“, sedmogodišnja kćerka Andrijana govori zdravice i peva srpske narodne i kosovske pesme, a petogodišnja Maša peva i govori zdravice.

„Deca su, uz majku, ali i značajnu podršku oca svima njima, pokazala veliku ljubav za muziku, posebno onu koja gaji naše nacionalno blago,“ priča dr Maja. „Veliki je trud i rad sa decom oko nastupa, priprema i svega drugog. Usklađujemo sve obaveze i sa treninzima i školom i postižemo željene uspehe, jer to volimo.“ Maja kaže da, pored medicine, usmerava decu da vole i čuvaju našu tradiciju i da služe tako od malih nogu, kako se kaže, i Bogu i rodu. Deca sve to rado prihvataju i vole da se takmiče ko bolje govori zdravici i ko je bolji u pevanju.

„Učim ih o našoj istoriji, ko je naš narod i kako je i šta preživljavao tokom svog postojanja,“ kaže dr Maja. „Iza nas su već mnogi nastupi. Deca uvek oduševe publiku, a zapevam, svim srcem, i ja sa njima. Pevam izvorne i kosovske pesme. I pevanje mi je, uz medicinu, uvek bila velika ljubav. Moj suprug stoji rame uz rame sa mnom i uživa u našem pevanju.

Dr Maja i njena deca dali su, i pre nekoliko dana, značajan doprinos nastupom ispred crkve Ružica i kapele Svete Petke u Beogradu u organizaciji Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja „Prela i posela“ u saradnji sa brojnim bratskim udruženjima povodom obeležavanja „Dana sećanja na branioce Beograda“ i otadžbine. Ulepšali su podsećanje na hrabrost i junaštvo majora Dragutina Gavrilovića. Nedugo pre toga, oduševili su goste u „Kraljevskim podrumima“ i Parohijskom domu Karađorđeve crkve, a uskoro će biti gosti Jadra, Vukovog zavičaja, rodnom mestu naše pismenosti, kulture i narodne tradicije.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE