Hajka na divlje svinje u Manastirskim šumama kod Loznice

 Šume bogate divljači, oko Manastira Tronoša, svetinje stare 705 leta, zadužbine Nemanjića,  veliki su izazov za lovce.Oni, istina, osim što love dosta obnavljaju lovišta svim vrstama divljači, uključujući i  jelene i košute koje im je darovao, u ime Srbija šuma, njen direktor Igor Braunović. Spadaju u red valjanih društava, a ovo javno preduzeće drži do tradicije i prakse da baš takve obraduje.

 Susreću se sa raznim problemima od lovokradica do delovanja štetočina kao što su divlje svinje.Ekipa lovaca, koje su predvodili iskusni  ljubitelji prirode Nebojša Jovanović, Dragoljub Nedeljković i Zoran Miladinović, pokazala je da zna, ume i ima hrabrosti da „izađe na crtu“ divljim svinjama.

 -I ove, kao i prošle sedmice, odstrelili smo dve divlje svinje i lova nastavljamo, ali i zbrinjavanje divljači u našem reviru -kaže Nebojša Jovanović.  -Ovo je veliki izazov, ali i šansa da se svaki lovac pokaže, kako se kaže u narodu, da bude kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati kao hajduk.

I tu su nezaobilazne priče lovaca, koje, po tradiciji, treba da budu zanimljive, a istinitost se ne provera.Tako nam se jedan lovac pohvalio da je bio u četiri oka sa opasnim divljim veprom i da je, pre nego što će da ga odstreli, pitao kolege lovce, da li žele da mu puca u levu ili desnu stranu glave!?

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE