Inicijativa za zaštitu prava dece na tlu bivše SFRJ, Balkana, Evrope i sveta

Konzulat Dečje ambasade „Međaši“, koja se već tri i po decenije bavi zaštitom prava dece širom sveta, organizovao je veliki međunarodni okrugli sto posvećen pravima dece na teritoriji bivše SFRJ, Balkana, Evrope i globalno. Ova inicijativa, čije sedište se nalazi u selu „Međaši“ kod Bijeljine, prepoznaje važnost zaštite prava najmlađih i promovisanja ljubavi među decom širom sveta.

Dečja ambasada „Međaši“ je tokom svog postojanja izvukla iz ratnih stihija iz Sarajeva i Mostara čak 50 hiljada majki i dece. Takođe, u bivšoj Jugoslaviji, organizovali su brigu o oko 300 mališana iz Černobilja nakon nuklearne katastrofe, ukazujući na ozbiljne rizike povezane s nuklearnom energijom.

U poslednje vreme, „Međaši“ se sve više angažuju kroz organizaciju okruglih stolova, simpozijuma i kongresa širom sveta, kako bi skrenuli pažnju na opasnosti od zloupotrebe nuklearne energije. Ova inicijativa planira da uskoro održi događaj u Švedskoj posvećen ovoj tematici.

Kao što ističe Ljubica Tanko, konzul Dečje ambasade „Međaši“ u Celju, njihov cilj je takođe promovisanje ljubavi među decom širom sveta. Nedavno su organizovali uspešnu manifestaciju pod nazivom „Dani dečjeg ribolova“ u Mostaru, na Buni, i u Banji Koviljači, na Drini, 28. avgusta. Ova manifestacija okuplja mališane iz svih nekadašnjih republika bivše Jugoslavije kako bi pecali i družili se. Ova humanitarna akcija nagrađuje one koji ulove najmanju ribu, a sve ulovljene ribice se, nakon što ih deca poljube i požele tri želje, vraćaju u vodu.

Mišel Mišković, ambasadorka Dečje ambasade „Međaši“, ističe da mališani, kroz ovu manifestaciju, mole ribicu za tri želje, a te želje su jednostavne i duboko emotivne – „Mir, mir i samo mir!“

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE