Lozničani uživali na književnoj večeri sa Marijom Jovović: Blagoje drugi Miloš Obilić

U Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici predstavljen je prvi deo knjige „Blagoje Jovović – srpski heroj u vučjoj jazbini“, o kojoj je govorila i autorka Marija Jovović, kćerka atentatora na ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Marija, koja živi na relaciji između Buenos Airesa i Beograda, izazvala je oduševljenje prisutnih Lozničana.

Profesor dr Marko M. Milović, poznati pravnik i stručnjak za istoriju Blagoja Jovovića, podsetio je prisutne na pravilo iz Novog zaveta: „Ko tebe kamenom, ti njega hlebom“. Milović je istakao da se Srbi kroz istoriju pridržavaju ovog učenja, uprkos brojnim zločinima počinjenim nad njima.

Na promociji je izvedena pesma o Jovoviću uz gusle, koju je izveo Milutin Đuričić, a profesor Milović je istakao: „Nismo se svetili, nismo osvajali tuđe teritorije, neprijatelje smo poštovali, ali su nam često umesto ruke prijateljstva uzvraćali ubistvima i mučenjima“.

Blagoje Jovović – odstupanje od svetosavskog načela

Profesor Milović je govorio o retkim odstupanjima od svetosavskog učenja, kao što je bio čin Blagoja Jovovića, koji je 1957. godine izvršio atentat na Antu Pavelića. Jovović je delovao u ime pravde, suočen sa zlom koje je Pavelić počinio nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom. Pavelić je odgovoran za smrt preko milion nevinih ljudi, uključujući i decu.

Prebilovci – svedočanstvo o zločinima

Milović je posebno istakao zločin u Prebilovcima, selu koje je među najstradalijim u Drugom svetskom ratu. U avgustu 1941. godine, ustaše su ubile 826 stanovnika tog sela, većinom žena i dece. Japanski list Asahi Shimbun je 1999. godine ocenio da su Prebilovci najstradalnije selo u Evropi tokom rata.

Prisustvo Marije Jovović izazvalo emocije

Lozničani su sa velikim aplauzom pozdravili Mariju Jovović, koja je svojom pričom izazvala emocije među prisutnima. Istoričar mr Đorđe Vukmirović je istakao: „Blagoje Jovović je junak u rangu Miloša Obilića i Gavrila Principa. Ubistvo Ante Pavelića je čin patriotizma i slobodarske borbe“.

Direktorka Biblioteke Vukovog zavičaja, Mirjana Pejak, naglasila značaj promocije

Mirjana Pejak, moderator večeri, je naglasila značaj negovanja kulture sećanja. Zahvalila je novinaru i publicisti Vladimiru Mitriću na pomoći u organizaciji promocije, rekavši: „Važno je govoriti o žrtvama i zločinima kako bi se zlo nikad više ne ponovilo“.

Pejak je istakla simboliku održavanja promocije u Biblioteci Vukovog zavičaja, jer je Blagoje Jovović bio veliki poštovalac Vukovog dela. Zahvaljujući Mariji Jovović, istina o njenom ocu je osvetljena i preneta budućim generacijama.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE