Obeležen Dan boraca lozničkog kraja

Grad Loznica, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i Gradski odbor SUBNOR-a Loznice prigodnom svečanošću povodom Dana borca su u školskom parku na Trgu Jovana Cvijića ispred spomenika Vladi Zečeviću i Georgiju Jakšiću podsetili na ovaj datum istorije. Posle minutne tišine i polaganja cveća prisutnima su se obratili pomoćnik gradonačelnika Loznice Milan Jugović i pukovnik u penziji Miloš Dejanović.

  • Svake godine u Loznici se podsetimo na herojsku prošlost našeg kraja, pa je i danas tako bilo. To je dobro jer pokazuje da negujemo kulturu sećanja na naše pretke kao i da ćemo večno pamtiti njihovu žrtvu, a sa druge strane to nam je podsetnik koliko smo često i puno strdavali kroz svoju istoriju. Danas smo se okupili da se još jednom setimo svih onih nevino stradalih, svih onih koji su dali svoj doprinos borbi za slobodu, svih onih koji koji su svoje živote ugradili u temelje slobode i državnosti koje danas baštinimo. Srpski narod nikada nije želeo živeti u tami ropstva i režimu okupatora i svu tu svoju ljubav skupo smo plaćali a najviše ovi naši krajevi kao što su Jadar, Podrinje, Rađevina… Upravo je pre osam decenija zapaljen plamen slobode u našim krajevima i proneo se iz Srbije širom bivše Jugoslavije. Naši preci su nam pokazali kako se osvaja sloboda u ratu, na čemu smo im večno zahvalni a naš zadatak nadalje je da, prevashodno, u miru budemo kadri da sačuvamo nasleđenu slobodu. Ne postoji bolji put od ekonomskog razvoja i osnaživanja naše zemlje i našeg grada a to su unapređivanje kvaliteta života izgradnjom puteva, vrtića, škola, bolnica i svega onoga u čemu će naši mladi videti svoju budućnost, kako u Srbiji tako i u svom gradu Loznici, rekao je Milan Jugović, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

SUBNOR Srbije praznik Dana borca obeležava od 1948. godine kao sećanje na sve borce iz ratova, podsetio je predsednik lozničkog Saveza boraca Milorad Komarčević, Toga dana, 4. jula 1941. godine doneta je odluka da se sa pojedinačnih akcija pređe na organizovani otpor. Od 4500 odazvanih boraca iz Loznice 700 je stradalo, dok je u Dragincu nemačka kaznena ekspedicija uzela živote 3000 civilnog stanovništva.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE