Представници општине Лопаре, на Мајевици, у Републици Српској, код браће у Косовском Поморављу

                   НАШ РОД ИМА ЗЕМАЉСКЕ И БОЖЈЕ ТАПИЈЕ    

                             Малишани из општине Партеж, у Косовском Поморављу, биће гости народа Мајевице, у јулу током дана „Српске дијаспоре“, коју традиционално организује општина Лопаре, која је по сарадњи са нашим људима у „белом свету“, у односу на број становника, најуспешнија на обе обале Дрине и Саве.

                                                    Ово је један од договора, који је са представницима локалне власти и другим званичницима, као и са овдашњим Србима, у том делу јужне српске покрајине, имала делегација општине Лопаре, коју су предводили др Желимир Нешковић, делегат у Дому народа, име добро знано нашем роду широм света, и заменик начелника општине Лопаре, Горан Тасовац.

                                                             Гости, из Републике Српске, посетили су, поред општине, и три села око општине Партеж Пасјане, у друшту председника општине Драгана Петковића и његових сарадника.Били су и гости општине Ново Брдо и тамошња три села, посетили су болницу Гњилане, са седиште, у Партежу и њене подручне амбуланте.Гости из Републике Српске срдачно су дочекани и у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Партежу, као и тамошње културно уметничко друштво, чији ће чланови и ансамбли у јулу доћи, код браће, на гору Мајевицу.

                                                               Током боравка на Космету представници општине Лопаре стигли су и до брда Главичица, где се налазе конзервирани темељи цркве Христа Спаса из 14 века, а темељи су на остацима тврђаве која датира из четвртог века.

                                                        -Дошли смо, у прелепо, славно, чувено и нама срцу мило Косовско Поморавље, као и читав Космет на позив Маје Пешић, рођене у овдашњем красном и величанственом, по много чему, српском селу Доње Будриге -прича др Желимир Нешковић. -Маја је велики пријатељ општине Лопаре, која је дала и даје велики допринос за помоћ нашем народуу на читавом Балкану, а нарочито на КОсмету  и Републици Српској кроз  чувену акцију „Срби за Србе“.Видели смо православне лепотице од богомоља, цркву Светог Николе у Гњилану, подигнуту 1861. године и њену „исписницу“ у Пасјану.Где год смо крочили осетили смо љубав наше браће и сестара и наше деце.Осетили смо, видели и уживали на сваком кораку, јер сваки педаљ сведочи да је то, у истинском смислу, света српска земља, родно место нашег рода и наша, без сумње, највећа заклетва.

                                                          Др Нешковић, као врстан лекар и хуманитарац, проценио је шта су ургенте потребе овдашњих установа и људи, као и заменик начелника Лопаре, Тасовац, који поручују да су пуни утисака, помешаних емиоција, али сигурно јасног става како кажу : -Нико нам не може да одузме оно зашто, сасвим је јасно, имамо и земаљске и Божје тапије.

В.Митрић

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE