SKANU ustanovila nagradu po čuvenoj ruskoj bolničarki – uzdarje Darjinog imena

Svesrdno podržan predlog od članova iz Srbije, Republike Srpske i inostranstva, Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, koja neguje tradicije te institucije između dva svetska rata, odlučila je da ustanovi nagradu „Darja Aleksandrova Korobkina“.

To otkriva akademik dr Dragan Damjanović, podsećajući da je reč o slavnoj dvadesetpetogodišnjoj  Ruskinji, iz Petograda, koja je  1914 godine, napustila topli dom  i situiranu porodicu i došla da leči srpske junake.Odbila je da bude u bolnici, dalje od fronta, već se izborila da, sa srpskim junacima, bude tokom rovovske borbe u bici na Gučevu, iznad Drine, Loznice i Banje Koviljače, u oktobru 1914. godine, koja je bila deo velike Cerske operacije.

Prve nagrade biće uručene na manifestaciji „Vidovdanska loza“, koja je, po dogovoru akademika Damjnanovića i dr Miodraga Nikolića, predsednika opštine Sokobanja biti održano u tom divnom mestu, odmaralištu i lečilištu.

 Dok je trajala Cerka operacija znala je, u rovovima, u „bici među oblacima“, kako ju- je nazvao istoričar -profesor Branislav Bane Ginić, da previje i do sto ranjenika.Istovremeno ih je, svim srcem, bodrila i sokolila.Bila je i hrabra i požrtvovana i strzčna i omiljena među srpskim junacima.Nije joj bio problem da previja borce i na brisanom prostoru,

 -Smrti se ne bojim, jedino se bojim da budem zarobljena -govorila je Darja na vapaje vojnika da se čuva.

I tačno 2. oktobra 1914. godine na Gučevu, baš kof Eminovih voda, dok su u punom keku bile borbe  oko Ade Kurjačice, smrtno je stradala od neprijateljske granate.Njen večni počinak je u Spomen kosturnici na Gučevu u koju su sahranjeni Austrougarski i srpski vojnici kao krunski dokaz viteštva našeg roda.

V.M.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE