Sokolac: Planinari iz Krupnja braća po svemu

U okviru priprema za specijalističku obuku vodiča druge kategorije za vođenje na obezbeđenim penjačkim putevima – Via ferratama, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije krajem meseca u Gornjačkoj klisuri kod Petrovca na Mlavi, planinski vodič i predsednik Planinarskog društva „Pokreni se“ iz Krupnja Dušan Žugić je sa prijateljima iz Milića juče za dva i po sata uspešno prošao smer Via ferate „Sokolov put“ na Crvenim stenama planine Romanije u Republici Srpskoj.

 -Zahvaljujući angažmanu članova Planinarskog društva „Glasinac“ Sokolac ferata zaslužuje sve pohvale zbog raznovrsnosti i kreativnosti čiji vrhunac predstavljaju žičani i tibetanski most pri vrhu -kaže Dušan Žugić. -Pored njih tu su vertikalni i horizontalni delovi, kosine, čak i delovi sa silaskom, uz različite vrste metalnih gazišta. Iako je u potpunosti opremljena veštačkim gazištima-hvatovima ferata nije lagana. Previsni delovi u vertikali i interesantni detalji, s merom zakomplikovani, zahtevaju konstantnu pažnju i razmišljanje kako na najefikasniji i najbezbedniji način nastaviti dalje. Vrlo je pohvalno i to što je ferata besplatna i otvorena za sve. Poseta Romaniji rezultat dobre saradnje između planinarskih društava iz Krupnja i Sokoca koja traje godinama i uskoro bi trebala da rezultira organizacijom Kampa za mlade planinare sa ciljem planinarske obuke najmlađih koji će imati priliku da se druže, bolje upoznaju i šire planinarsku zajednicu van granica svoje zemlje.

 Za petočlanu grupu planinara ovo je jedno novo iskustvo i odlična prilika da nastave dalje kada je ova vrsta planinarskih puteva u našoj zemlji i zemljama u okruženju u pitanju.

V.M.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE