SVEČANO OTVOREN TREĆI MEĐUNARODNI KONGRES HISPA

Treći međunarodni Kongres Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA i Međunarodnog Udruženja za Vaskularno zdravlje – ISVH „Zaštita srca i krvnih sudova – svetski rezultati u regionalnom okruženju – uspehh HISPA programa“ u organizaciji JZU Bolnice “Sveti Vračevi”, Udruženja HISPA i Udruženja ISVH, svečano je otvoren večeras u Etno selu “Stanišići” u Bijeljini.

Kongres je okupio oko 1000 učesnika ljekara i medicinskih sestara iz čak 15 zemalja regiona i svijeta koji će razmjeniti ideje i iskustva.

Generalni pokrovitelj kongresa je Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske i blagoslov srpskog patrijarha Porfirija.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić čestitao je Udruženju HISPA i bijeljinskoj bolnici na organizaciji, kako je rekao, veličanstvenog kongresa čiji je cilj prevencija masovnih nezaraznih bolesti, prije svega koje se tiču kardiovaskularnih bolesti, ali i uopšte promocije zdravlja.

Ovo je dobra prilika da istaknem da se u bijeljinskoj bolnici završava još jedna angio sala što je velika stvar za ovo područje i za niz usluga koje ova bolnica pruža iz oblasti elektrofiziologije srca. Podsjetiću da smo u prethodnom periodu u potpunu funkciju doveli i Kliniku za kardiohirurgiju Kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci ali na neki način pustili u rad i promovisali angio sale u Prijedoru i Foči. Novu Bolnicu u Doboju privodimo kraju, gradimo bolnicu u Trebinju i planiramo otvaranje još angio sala čime ćemo jednu mrežu angio sala dovesti za potrebe stanovništva Republike Srpske na jedan nivo gdje ćemo moći u okviru sekundarne prevencije, brzom tretmanu i liječenju poznatog “zlatnog sata” da reagujemo prema svim građanima Republike Srpske, rekao je ministar dr Šeranić.

Predsjednik Naučnog odbora prof. dr Nebojša Tasić izrazio je svoje zadovoljstvo što se po drugi put u Bijeljini a treći put u Republici Srpskoj održava HISPA kongres.

  • Želim posebno da se zahvalim prof. dr Zlatku Maksimoviću na neverovatnom ličnom duhu, energiji i fantastičnom smislu za organizaciju koju je pokazao i pre dve godine a sada je to apsolutno nadmašio. HISPA programi su neverovatno dinamični i stalno se razvijaju: pažljivo su osmišljeni, multidisciplinarni, kako i priliči 21. veku. I jednako pažljivo i neumorno kao što su dizajnirani, kontinuirano se moderniziraju, modificiraju i prilagođavaju u skladu s novim otkrićima. Ovo je jedna od naših patriotskih misija – da Bijeljinu, zajedno sa gradovima u Srbiji, uvrstimo na akademsku mapu Evrope i sveta, kao referentne institucije za razvoj i unapređenje svega što HISPA predstavlja, te kao poslovično dobar domaćin i sposoban suorganizator i organizator kongresa, konferencija, skupova i radionica iz ove oblasti. Ovogodišnji Međunarodni kongres učvršćuje naše plemenite napore, napore koji su profesionalno zasnovani koliko i prirodna nit između Srbije i Srpske, rekao je prof. dr Tasić.

Predsjednik Organizacionog odbora, prof. dr Zlatko Maksimović istakao je zadovoljstvo što je naš grad Bijeljina domaćin ovako velikog međunarodnog skupa i naglasio da bijeljinska Bolnica nastavlja sa ubrzanim razvojem.

Koristim priliku da se zahvalim Vladi Republike Srpske, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Alenu Šeraniću, profesoru Tasiću predsjedniku HISPE bez čije pomoći ne bi mogli ostvariti ovaj skup. Danas smo na pragu otvaranja još jedne angio sale, koja će služiti prvenstveno za elektrofiziologiju, sa 3D maping sistemom, čime stičemo jedan od preduslova za postajanje svjetskog centra u ovoj oblasti. Naša posvećenost razvoju nije samo obaveza prema našim pacijentima, već i prema društvu u cjelini. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, uspjeli smo ostvariti značajan napredak u ovoj oblasti, što je ključno za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života naših građana. Ovi koraci na lokalnom nivou mogu imati globalni značaj, jer znamo da globalni uspjeh proizlazi iz mnoštva malih koraka. I ovaj naučni skup je zajednički, rekao bih, veliki korak naprijed i već večeras vidim da će kongres biti uspješan. Sa ovako velikim brojem učesnika iz različitih dijelova svijeta, očekujemo da ćemo po završetku kongresa iznijeti kvalitetne analize, zaključke i preporuke koje će doprinijeti unapređenju medicinske prakse, rekao je prof. dr Maksimović.

Prof. dr Aleksandar Redžek, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodina iz Sremske Kamenice poželio je svim učesnicima da ovo bude prilika za sticanje novih znanja, prijateljstava, kontakata.

Iz ličnog iskustva kroz sve ove godine i decenije znamo koliko je bila važna integracija svih zdravstvenih ustanova iz regiona u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite svake bolnice ponaosob. Možemo da putujemo po svetu i svetskim kongresima u vodećim svetskim centrima ali koliko je to važno isto toliko je važno i naše regionalno povezivanje. Divno sarađujemo sa direktorom bijeljinske bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatkom Maksimovićem duže od deceniju i kroz našu saradnju imamo divne priče i rezultate a sve u cilju uspešnog lečenja naših pacijenata.

Razvoj i napredak ove saradnje HISPA/ISVH-a ima svoj razlog, istakao je dr Jirar Topouchian, jedan od najvećih svjetskih istraživača u oblasti kardiovaskularnih oboljenja, generalni sekretar Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje i generalni sekretar Međunarodnog izvršnog odbora HISPA udruženja i dodao da su tokom šest godina predsjedavanja, aktivnosti ISVH-a, posebno naučni sastanci u različitim zemljama, značajno napredovali.

Vaskularno zdravlje postalo je veoma važna tema koja je uključena u različita područja, poput prevencije kardiovaskularnih bolesti i starenja krvnih sudova. To važi za sve zemlje, bez obzira na socijalno-ekonomski nivo. HISPA, sa svojim multidisciplinarnim programom, može ponuditi rješenja za ove probleme. Stoga, jedan od naših ciljeva za naredne godine biće širenje HISPA programa i osnivanje centara u novim zemljama uz doprinos ISVH-a, izjavio je dr Topouchian.

Akademik Milan Nedeljković, predsjednik Srpskog lekarskog društva, interventni kardiolog izrazio je zadovoljstvo što se ove godine HISPA kongres organizuje u Bijeljini.

Imate izuzetnog direktora bijeljinske bolnice prof. dr Zlatka Maksimovića koji savršeno razume potrebe stanovništva a to pokazuje otvaranje još jedne angio sale u Bijeljini gdje se može direktno rješavati infarkt miokarda, imate i elektrofiziologiju koja je zahvaljujući prof. Maksimoviću i ostalim ljekarima ovdje možda i najbolja u Republici Srpskoj, a možda i u Federaciji BiH, rame uz rame sa elektrofiziologijom u Kliničkom centru gdje ja radim, VMA i u Bolnici Dedinje, rekao je dr Nedeljković.

Nakon svečane ceremonije otvaranja Kongresa prof. dr Zlatko Maksimović i prof. dr Nebojša Tasić uručili su zahvalnice ministru dr Alenu Šeraniću, za Grad Doboj, Goranu Birčakoviću, Denisu Mršiću, glavnoj sestri JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina Milici Dikić i generalnom sponzoru Hemofarm-u.

U organizaciji kongresa ove godine pridružili su se Medicinski fakultet iz Banjaluke Univerziteta Banjaluka i Medicinski fakultet Foča Univerziteta Istočno Sarajevo, te partnerske organizacije iz Republike Srpske: Društvo doktora medicine, Udruženje kardiologa, Udruženje endokrinologa i dijabetologa, Udruženje neurologa, Udruženje doktora porodične medicine i Udruženje pulmologa.

Tehnički organizator kongresa je Agencija „Happy Travel“ iz Bijeljine.

Svečanost otvaranja Kongresa uljepšao je nastup članova Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija”, glumac Aleksandar Stojković – Piksi i mladi virtuoz na harmonici Đorđe Perić.

Fokus kongresa je prevencija kardiovaskularnih bolesti kroz različite multidisciplinarne programe.

Direktan prenos kongresnih predavanja biće omogućen putem YouTube kanala JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina (https://www.youtube.com/@jzusvetivracevibijeljina1007) (opcija live) i Facebook stranice: JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina, zahvaljujući produkciji “MC studio” iz Bijeljine.

ZAKLJUČCI I PREPORUKE SA TREĆEG KONGRESA HISPA

U organizaciji Udruženja HISPA (Udruženje Centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga) i JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina, proteklog vikenda u Bijeljini održan je Treći međunarodni kongres HISPA „Zaštita srca i krvnih sudova – svjetski rezultati u regionalnom okruženju – uspjeh HISPA programa“ na kojem su doneseni zaključci i preporuke za unapređenje medicinske prakse.

Oko 1000 medicinskih radnika iz 15 zemalja svijeta dali su svoj doprinos za uspjeh ovogodišnjeg kongresa koji je imao multidisciplinarni pristup prevenciji, dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih bolesti.

Prema ocjeni učesnika, naučni skup u Bijeljini bio je odlična platforma za predstavljanje najnovijih istraživanja, tehnoloških inovacija i terapijskih pristupa u ovoj oblasti, što će omogućiti stručnjacima da ostanu informisani o najaktuelnijim metodama prevencije i liječenja kardiovaskularnih oboljenja.

Zaključci i preporuke Trećeg kongresa HISPA su:

  1. Radi procjene kardiovaskularnog rizika kod osoba oba pola starijih od 30 godina i pripreme personalizovanog programa prevencije, neophodno je sprovesti aktivan kontinuiran skrining za kardiovakularne faktore rizika.
  2. Naučna i stručna javnost posebno ističu značaj pravovremene i stalne primjene nefarmakološke terapije – ishrane, fizičke aktivnosti, kontrole stresa, primjene koncepta smanjenja štetnosti u prevenciji i očuvanju zdravlja.
  3. Personalizovanim pristupom pacijentu kroz koncept ličnog programa prevencije i liječenja kardiovaskularnog rizika se može postići značajna redukcija incidence infarkta i šloga.
  4. Ljekari i medicinski tehničari HISPA-e ističu važnost odgovorne i dobro regulisane primjene vještačke inteligencije u prevenciji, dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih oboljenja.
  5. Treba razvijati mrežu HISPA centara u Republici Srpskoj, BiH i na teritoriji Balkana i Evrope radi široke primjene HISPA programa na svim nivoima zdravstvene zaštite.
  6. U slučajevima kada prevencija nije dovoljna, i kada ipak dođe do razvoja moždanog udara, brza reakcija, dijagnostika i terapijska intervencija, prije svega minimalno invazivne interventne radiološke procedure, ključni su faktor za smanjenje stope invaliditeta i mortaliteta.

Zahvaljujemo svim učesnicima, sponzorima, posjetiocima, javnim institucijama, medijima i svim ljudima dobre volje koji su podržali naš trud da u Bijeljinu dovedemo svjetske stručnjake.

Kongres je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pokrovitelji su bili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na učešću i pokroviteljstvu kongresa, zajedno sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, a podršku i blagoslov za održavanje kongresa dali su Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije i Njegovo preosveštenstvo episkop Fotije.

Predsjednik Organizacionog odbora kongresa je bio prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina, a predsjednik Naučnog odbora prof. dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Beograd i predsjednik Udruženja centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga (HISPA) i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje (ISVH).

U organizaciji kongresa ove godine pridružili su se Medicinski fakultet iz Banjaluke Univerziteta Banjaluka i Medicinski fakultet Foča Univerziteta Istočno Sarajevo, te partnerske organizacije iz Republike Srpske: Društvo doktora medicine, Udruženje kardiologa, Udruženje endokrinologa i dijabetologa, Udruženje neurologa, Udruženje doktora porodične medicine i Udruženje pulmologa.

Tehnički organizator bila je Turistička agencija Happy Travel Bijeljina.

MC studio iz Bijeljine bio je zadužen za prenos kongresa uživo putem YouTube kanala bijeljinske bolnice, na kojem će biti dostupni svi kongresni sadržaji.

Na kraju, potvrdili smo svoje namjere, razmijenili iskustva i najnovija naučna dostignuća u ovoj oblasti te donijeli zaključke i preporuke za dalje unapređenje medicinske prakse u prevenciji, dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih oboljenja.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE