Upokojila se jedna od najčuvenijih igumanija u SPC – Šest decenija manastirskog života

U bijeljinskoj bolnici, sinoć, upokojila se skimonahinja Marta (Milka Manojlović), višegodišnja igumanija Manastita Tavna, srednjovjekovne zadužbine Nemanjića, pod Majevice, smještena u selu Banjica između opština Zvornik, Ugljevik i Bijeljina. Ovu uglednu i u narodu omiljenu igumaniju, ne samo na lijevoj obali Drine i ne samo u SPC, smrt je zatekla u 81. godini. U ovoj prelijepoj svetinji provela je šest decenija, pet godina kao iskušenica, potom monahinja, a više od 22 godine predvodila sestrinstvo te bogomolje, jednog od najvećih bisera pravoslavlja.

Zamonašio ju je čuveni episkop zvorničko-tuzlanski Longin (Tomić) kada je dobila ime Marta. Pripada generaciji monahinja koje su stasavale uz legendarnu, prvu igumaniju tog obnovljenog manastira, posvećenog Presvetoj Trojici, mati Justinu Kerekezović koja se upokojila pre tri decenije.

U vreme mati Marte, Nemanjića svetinja u tom delu Republike Srpske izgrađena je kao nikada do tada, nastavljajući tradiciju posvećenu vezanu za poljoprivredu, uz neumoran duhovni rad i zdušnu podršku arhimandrita Lazara Kršića, po mnogima jednog od najvećih gorostasa među monasima koje je imala SPC, po posvećenosti rodu i Bogu. Sa ostarjelim sestrinstvom, čiji je prosjek starosti oko 80 godina, starala se da sve bude na svom mjestu, kako je i bilo. Nastavljena je tradicija da Tavna bude omiljena „adresa“ mnogih nevoljnika, čak i onih drugih vjera, koji ovde dobijaju i duhovnu utehu u drugu pomoć. Zanimljivo je da, tokom minulog rata, na šta često ukazuje otac Lazar, nijedna granata iz Teočaka muslimanskog uporišta nije pala, ne samo na manastirski prostor, već ni na njihovo imanje, mada im je domet to lako omogućavao.

Vera u Boga i čovjekoljublje, koje je ustanovila u toj bogomolji čuvena mati Justina, očuvana je do današnjih dana, a sve igumanije su na tome jako radile, uključujući Martu, koja je i snagom duha i fizičkom postojanošću neumorno radila, kao i njene prethodnice Justina, Jefimija (Krasavčić) i Nedelja (Nikolić). Mati Marta rođena je u Brezovom Polju, kod Brčkog.

-Ovo je veliki gubitak, ne samo za SPC, već za sve nas, posebno one koji su, kao i ja, imali priliku da se viđaju, razgovaraju i sarađuju sa divnom mati Martom, koja je bila i ostaće upamćena kao jedno od najboljih čeda koje se pojavilo u našem kraju – kaže Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik. -Davala je poseban „ton“ životu svetinje, uvijek srdačna sa svakim onim koji dođe u Tavnu, puna razumevanja, pažnje, milosti… To je ona divna srpska, pravoslavna duša naših staramajki, koje je ona na najbolji način sledila. Znam da se danas Bog raduje dolasku takve bogougodnice. Zaslužila je Marta rajsko naselje. I te kako.

Veliki zadužbinar SPC, koji nosi i Orden svetog vladike Nikolaja Velimirovića, akademik Dragoljub Mirković i njegova supruga Rosa, dobitnica nagrade „Dr Draga Ljočić“ za čovjekoljublje, kažu da je „ovo veliki i težak rastanak od divne monahinje, sjajne i plemenite žene“.

-Bila nam je često u našem domu, kao i mi u Manastiru Tavna, i uvijek je širila pozitivnu energiju svojim duhom, širila veru u Boga, ali i u ljude, bez obzira na sve ono s čim se suočavamo. Mati Marta će biti sahranjena sutra na manastirskom groblju, poslije zaupokojene liturgije i opela.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE