90 godina Vukove spomen kuće u Tršiću: Svečani program u Muzeju jezika i pisma

U utorak, 26. decembra 2023. godine u 12 časova, Muzej jezika i pisma u Tršiću biće domaćin programa „Spomen kuća Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću – 90 godina negovanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa“. Ovaj događaj simbolizuje završetak projekta koji je realizovao Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Loznice.

Tokom programa, biće predstavljeni specijalno napravljeni muzejski katalozi namenjeni učenicima i studentima koji borave u Tršiću. Katalozi obuhvataju analize u kontekstu narodnog graditeljstva, muzeologije i nematerijalnog kulturnog nasleđa, istražujući preplitanje materijalnog, nematerijalnog i prirodnog nasleđa kroz 90 godina postojanja Vukove spomen kuće.

Razgovor o temama iz kataloga vodiće se sa autorkom, kustoskinjom Anom Čugurović. U diskusiji će učestvovati:

Milutin Đuričić, guslar i predsednik Udruženja guslara i ljubitelja gusala „Vukove gusle“ iz Loznice,
Ljubica Vasiljević, konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo,
Snežana Tomić, muzejska savetnica iz Muzeja na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno,
Danijela Filipović, viša kustoskinja i koordinatorka Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, dr Zdravko Ranisavljević, etnokoreolog sa Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu i direktor Nacionalnog ansambla KOLO.


Ovaj program je značajan ne samo za očuvanje kulturnog nasleđa, već i za promovisanje obrazovanja i povezivanje generacija kroz istorijsko i kulturno bogatstvo.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE