U plodnoj i žitorodnoj Mačvi, pri kraju je berba duvana. Mnogo je domaćina, čuvenih stočara, ratara i povrtara, koji su se u poslednjih tridesetak godina opredelili za tu kulturu. Većina njih je dobro „ispekla zanat“, pre svih oni koji su se, u ravnicu, doselili iz Ljubovije, čuvenog „duvadžijskog“ kraja kraj Drine. Računaju da će dobiti solidnu otkupnu cenu i valjanu zaradu, a posla je, kažu, bilo preko glave.
Mačvanske duvandžije muče se da obezbede radnike za berbu, pre svega one koji su upućeni za taj posao. Na jednom od imanja, u selu Očage, gde se na savremen način „skida“ duvan, zatekli smo desetak ljudi iz Bujanovca, vranjskog kraja i okoline Medveđe. Došli su, vele, da rade i da zarade. Otkrivaju nam da im gazda plaća smeštaj, a hrana je njihova briga. Zarađuju koliko obere. U zavisnosti od dana, kako ističu, zarade od 3-5 hiljada dinara.
„U našim krajevima malo je šanse da se ovako zaradi, a kod ovog gazde dolazimo godinama i zadovoljni smo i on i mi“, kažu berači duvana, koje je najlepše ovekovečio makedonski pesnik Kosta Racin („Tutuno berači“).
Na danas održanoj 6. sednici Skupštine grada Šapca pred odbornicima se našlo 28 tačaka dnevnog reda, među kojima je najviše pažnje izazvao Predlog odluke...
Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić i gradonačelnik dr Aleksandar Pajić obišli su radove na izgradnji 1,3 kilometra puta u naselju Jelenča u...