BISER FRUŠKOGORSKIH MANASTIRA DOBIO STAREŠINU I DUHOVNIKA – OTAC NIFONT U MALOJ REMETI

Mitropolit sremski Vasilije (Vadić) odlučio je da visokoprepodobnog arhimandita Nifonta Pavlovića, diplomiranog teologa, postavi za duhovnika i starešinu Svetopokrovske obitelji – Male Remete, u Sremu, i čuvara ćivota Svetoga Đorđa Kratovca.

Mladi arhimandrit, ali sa velikim monaškim iskustvom, već je preuzeo dužnost. Monah je skoro dve decenije. Službovao je u manastirima Radovašnica, Soko i  Bogoštica u Eparhiji šabačkog. Jedno vreme je bio arhijerejski zamenik episkopa šabačkoj, dok je na toj dužnosti stolovao vladika Lavrentije Trifunović. Poslednjih godine bio je zadužen za dve svetinje – Bogošticu i Soko.

Kao i vladika Vasilije zamonašio se još tokom školovanja u Bogosloviji. Stasavao uz tog čuvenog arhijereja, koji je bio i razredni starešina njegov sadašnjem episkopu Vasiliju i koji mu je, posle administriranja, predao na upravu tadašnju Eparhiju šabačko-valjevsku.

Manastir Mala Remeta, kokji je u prelepom prirodnom ambijentu središta Fruške Gore, podigao je kralj Dragutin.Po mnogima, mada je mali, ovo je jedan od najlepših manastira, ne samo u Sremu i Srbiji.O njemu svedoče pisani  tragovi još iz turskih dokumenara nastalih 1545 godine.Kao i mnogi drevni srpski, pravoslavni manastiri je, u doba ropstva našeg roda,  uništavan i pokrade

U njega su se 1679, uz blagoslov Arsenija Čarnojevića, uselili monasi manastira Rača na Drini, koji su ga i obnovili. Sa Drine, iz Ljubovije, dolazi i arhimandrit Nifont da mu da stari sjaj u svakom pogledu.

Velika obnova bila je  1739. godine, kada su crkvu  sazidali majstori Todor i Nikola od pritesanog kamena, a ktitor je bio Stanko Milinković. Manastir  je posvećen prazniku Pokrova Presvete Bogorodice. Ukrašen je  freskama 1910. godine zalaganje Koste Vanđelovića, ikonostas je urađen 1757. godine, čijom  lepotom se ističu  prestone,  dela  Janka Halkozovića.

-Mudar je mitropolit Vasilije, koji je na ovo sveto mesto rasporedio arhimandrita Nifonta, koji ima veliku duhovnu, ali i fizičku snagu, vrhunske domaćinske  i organizacione sposobnosti da ovu našu divnu svetinju učini sjajniom da sjajna ne može sa bude i za naše duše i za oči -kaže akademik dr Dragan Damjanović.

V. Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE