Ekipa Doma zdravlja Bogatić porodila ženu u sanitetu, na parkingu ustanove

Dok se porodici Mačvanke R.M. (25), koja je donela na svet zdravog i lepog dečaka, raduju prinovi, u Bogatiću, ali i u čitavoj Mačvi i Pocerini, priča se na svakom mestu sa oduševljenjem. Ovdašnji dežurni lekar, dr Milan Ljubinković, sa saradnicima, porodio je Mačvanku bukvalno u sanitetu na parkingu Doma zdravlja.

Ekipa koja je učinila ovaj veliki podvig juče nije radila, odmarali su se za još jednu noć, koja im sledi u ovoj medicinskoj ustanovi u Bogatiću, „srcu Mačve“. Porodilja, kojoj je ovo drugo dete, se oseća odlično i za koji dan će izaći kući iz Opšte bolnice u Šapcu.

„Čekamo da naše novo čedo i porodilja dođu kući, da donesemo babine“, kažu srodnici porodilje i novog stanovnika Mačve. Raduje nas novorođenče, jer je svako od njih doprinos borbi protiv pošasti kakva je „bela kuga“. Istovremeno, do neba, zahvalni smo lekaru dr Milanu Ljubinkoviću i tehničarima Dušanu Stekiću i Nikoli Bojičiću, kao i vozaču Dušanu Vidakoviću, koji su sjajno reagovali i kao profesionalci i kao ljudi. Blago nama sa ovakvim zdravstvenim radnicima. Bogatić i Mačva su, s razlogom, ponosni na naše lekare, tehničare i vozače u Domu zdravlja.

Ekipa koja se proslavila, čineći porođaj u neobičnim uslovima, deo je intervencionih timova Doma zdravlja. Porođaj su obavili u 3 časa i šest minuta, vrhunski profesionalno, sigurno i znalački, svedoče nam o kolegama zaposleni i Hitnoj službi Doma zdravlja, koja je, pored posla, primala i čestitke za kolege. Porođaj je bio u „sekund do 12“, narodski rečeno. Naš lekar i njegovi saradnici odmah su uočili da nema vremena za transport do porodilišta. Sve je prošlo bez ikakvih problema. Kako se to popularno kaže „za desetku“.

I van ovog podviga omiljeni lekar, dr Milan Ljubinković, rekao je da je „jednostavno to deo posla, koji je urađen i da se tako nešto podrazumevalo“. Naravno, ekipi godi zahvalnost, ne samo porodice, već i čitave Mačve i Pocerine, među ljudima koji su čuli šta su učinili valjano u gluvo doba noći u, najmanje rečeno, teškim okolnostima.

Mlađani medicinski tehničar, Dušan Stekić, kaže da bi ovako postupio svako od njihovih kolega i koleginica da je bio na njihovom mestu. Ovo je, po njegovim rečima, „utoliko više Božje delo, jer je u pitanju dovođenje na ovaj svet zdravog deteta, prinove kojoj se svi raduju“.

„Jako je važno što je majka bila potpuno smirena“, svedoči Stekić. „Dobro je bila što je i beba bila u željenom položaju. Intervencija je tekla lagano i, Bogu hvala, uspešno. Ispunjen sam radošću, zadovoljstvom i srećom.“

Bogatić nema porodilište. Ovdašnje žene porađaju se u porodilištu Opšte bolnice „Laza K. Lazarević“ u susednom Šapcu. Porodilji je pukao vodenjak kući. Ukućani su je dovezli do Doma zdravlja, čija ju je ekipa odmah povela u Šabac, ali čim su je uveli u sanitet, bilo je očito da sledi porođaj. I to odmah! I da mora da bude baš u tim uslovima. U sanitetu! Ubzo se glavica bebe našla u rukama tehničara Stekića, koji ju je prihvatio za nogice, blago potapšao po leđima.

„Bebica je, potom, zaplakala“, svedoči Stekić. „Obrisao sam je pelenom, a dr Ljubinković je, kako mi to kažemo, ‘klemovao pupčanik’. Mirno smo majku i bebu odvezli u šabačko porodilište. Sve vreme sam bebu držao u naručju.“

Željko Marjanović, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, čestitao je dr Milana Ljubinkoviću i njegovim saradnicima iz tima, koji je izveo ovaj zdravstveni podvig u krajnje komplikovanim uslovima.

„Uvek ističemo da su ljudi naše najveće bogatstvo, a ovo je spoj vrhunskih profesionalaca i div ljudi“, kaže Marjanović. „Naše zdravstvo je, u najdramatičnijim uslovima, pokazalo da je na visini zadatka, a nekad i iznad toga, kao u ovakvim i drugim slučajevima i ‘morima’ primera u vreme pandemije korona virusa. Zato i država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, čini sve za zdravstvo i njegove poslenike, od obezbeđivanja boljih plata do unapređenja uslova za rad i opremanja, što se ranije nije ni u približnoj meri činilo.“

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE