Gačani cene delo čuvenog dr Arčibala Rajsa

U Gacku je promovisana novoosnovana Fondacija „Dr Arčibald Rajs“ u znak pažnje, poštovanja i večne zahvalnosti jednom od najvećih srpskih prijatelja. To će biti vraćanje duga čoveku koji je život posvetio srpskom rodu, kom je na kraju zaveštao i svoje srce, poručeno je sa večerašnje Svečane akademije u gatačkom parohijskom domu. Osnivač Fondacije, Gačanin Vukota Govedarica, rekao je da će fokus rada biti na osetljivim kategorijama poput obrazovanja i vaspitanja dece u razvoju, pomoći deci sa posebnim potrebama, starim, iznemoglim ljudima i osobama sa invaliditetom.

Govedarica je istakao da Fondacija baštini kulturno-istorijski kontekst te da s tim u vezi treba očekivati aktivnosti u promociji njegovanja i sećanja istorije srpskog naroda.

„Odlučili smo da osnujemo Fondaciju koja će biti dobrovoljna, humanitarna, a uveren sam i delotvorna. Očekujemo za mesec dana i prve rezultate. Verujem u članove Upravnog odbora Fondacije koji nesebično žele da daju svoj trud kako bi pomogli svima koji vode brigu o stanovništvu“, rekao je Govedarica.

Svečanoj akademiji prisustvovao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, rektor Bogoslovije iz Foče Ljubomir Prijović, kao i brojni Gačani.

Predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević poklonio je novoosnovanoj Fondaciji kaligrafski rad monahinja iz Župskog manastira „Molitva Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu“.

Kovačević je istakao da Gacko i Nikšić veže slobodarska istorija.

„Uvek se rado odazivam pozivu srpskih patriota iz Gacka, ovde ih ima mnogo, a Vukota Govedarica jeste jedan od njih, to dokazuje i ova fondacija i samo ime koje nosi“, naveo je Kovačević.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije Milan Savić izrazio je zadovoljstvo što je deo tima koji vodi duboko altruistička motivacija.

„Nastojaćemo da sav svoj umni i fizički potencijal uložimo u konkretne projekte na dobrobit celokupne društvene zajednice. Svojim angažovanjem plodotvorićemo na svim poljima delovanja definisanim statutom Fondacije“, rekao je Savić.

On je dodao da članovi Upravnog odbora žele da večeras izgovoreno ne budu prazne retoričke konstrukcije niti manipulativni psihološki mehanizmi.

Učesnici Svečane akademije bili su hor Bogoslovije Sveti Petar Dabrobosanski iz Foče, narodni guslar Vojin Tepavčević i dramski umetnik Srđa Bjelogrlić.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE