Grad Loznica i Vukova zadužbina nastavljaju tradiciju podrške kulturi i nauci

U kontinuiranom duhu saradnje i podrške razvoju nauke i umetnosti, grad Loznica i Vukova zadužbina već dvanaest godina neguju poseban program dodele nagrada za najuspešnije delo u ovim oblastima. Danas je u ime gradonačelnika Loznice, njuegov pomoćnik Ljubinko Đokić, svečano uručio ove prestižne nagrade u prostorijama Vukove zadužbine.


“Mi iz Loznice u svakoj prilici ističemo važnost Vukovog rada u oblasti jezika, etnologije, folkloristike i istoriografije. Dobro je što je ćirilica u službenoj upotrebi u oblasti informacionih tehnologija, što daje mogućnost da se naša kulturna baština zapiše u elektronskom obliku i sačuva za buduće generacije. Vuk je govorio: „Treba krčiti stazu za one koji dolaze posle nas.“ Naša staza je da Tršić i Loznica budu mesto gde će dolaziti svi oni koji žele da uče naš jezik, našu kulturu i naše običaje”, rekao je Đokić.


Ovaj program ima duboko ukorenjene korene u istraživanju i promociji kulturne baštine, a istovremeno predstavlja omaž delu Vuka Karadžića, čija su dostignuća u poljima jezika, etnologije, folkloristike i istoriografije neizbrisiva i od neprocenjive vrednosti za srpsku kulturu. Posebno se ističe značaj upotrebe ćiriličnog pisma u informacionim tehnologijama, što omogućava zapisivanje i čuvanje naše kulturne baštine u elektronskom obliku za buduće generacije.


Ova kontinuirana saradnja ne samo da neguje nasleđe Vuka Karadžića već i podstiče nove generacije da istražuju, stvaraju i doprinose razvoju nauke, umetnosti i očuvanju srpskog kulturnog identiteta. Nagrade u Vukovoj zadužbini su odavanje priznanja onima koji su se istakli u ovim oblastima i inspiracija za dalji rad i doprinos zajednici.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE