Izborna tišina u Srbiji: Šta treba znati

U Srbiji je u ponoć stupila na snagu izborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 sati. Ovaj period predstavlja ključan trenutak u izbornom procesu zemlje, tokom kojeg je zabranjeno javno promovisanje kandidata i izbornih lista.

Oko 6.500.165 građana Srbije ima pravo glasa na predstojećim izborima, koji će se održavati na 8273 biračkih mesta širom zemlje. U Loznici, 75.673 birača će glasati na 90 biračkih mesta. Ovo su podaci prema rešenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave od 1. decembra.

Tokom izborne tišine, od 14. decembra u ponoć do 17. decembra u 20.00 časova, medijima i na javnim skupovima je zabranjeno objavljivanje procena izbornih rezultata, predstavljanje kandidata ili izbornih lista i njihovih programa, kao i pozivanje birača da glasaju za određene liste ili kandidate. Na samim biračkim mestima i u radijusu od 50 metara zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka ili drugog propagandnog materijala. Za kršenje pravila izborne tišine, Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa novčane kazne kako za pravna, tako i za fizička lica.

Biračka mesta se otvaraju u 7.00 i zatvaraju u 20.00 sati. Građani mogu da glasaju samo ako se nalaze na biračkom mestu na kojem su upisani u birački spisak i ako ponesu važeću ličnu kartu ili pasoš. Oni koji se zateknu na biračkom mestu ili neposredno ispred njega u trenutku zatvaranja, imaće pravo da glasaju.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE