Loznica se oprašta od velikog čoveka-čuvenog člana KUD „Karadžić“ -Milence srce grada

U Loznici se danas upokojio Milenko Stanimirović, Milence (65), jedan od najomiljenijih Lozničana i Jadrana, koji je kao igrač i korepetitor proveo skoro pola veka u ovdašnjem Kulturno umetničkom društvu „Karadžić“, osnovanom davne 1850. godine, jednom od najstarijih, ne samo u Srbiji. Folklor je bio njegov život. Ostaće zapamćen kao sjajan igrač i ništa manje uspešan kao učitelj mlađih generacija članova folklornog ansambla tog društva kojem je dao ogroman doprinos, ali i poseban pečat kao ličnost. Bukvalno su ga obožavali članovi KUD „Karadžić“, od početka karijere, od najmlađih do najstarijih, ali i sugrađani, ne samo ljubitelji folklora.

Milence, od milja i iz srca su ga zvali, i zato čitav grad i kraj tuguju za njim. Imao je, kažu, tanan odnos sa ljudima, posebno sa decom koju je uvodio u tajne folklora, posvećeno, nesebično i pedagoški. U folklornim aktivnostima nije bilo tajni za njega. Nije bilo igre koju nije znao i kojom nije mogao da nauči generacije i generacije članova KUD „Karadžić“. Bio je omiljen i širom sveta, gde je gostovao „Karadžić“, pre svega među učesnicima međunarodnih festivala, čiji je domaćin Loznica.

„Za njega je folklor bio više od igre“, kaže Života Isaković, Stanimirovićev višegodišnji saradnik, saborac i prijatelj. „Unosio je vedar duh, ali i žar za umetnošću na samo njemu poznati divan način. Svaki susret sa njim ostaće nam kao nezaborav. Milence je bio milo čedo KUD „Karadžića“ i grada, što svedoči i tuga koja se ovde nadvila od saznanja da više nije među nama. Ostavio je veliko delo i njegova divna porodica, supruga, kćerke i unuče, s razlogom, ponosne na njega kao i svi mi. Ovo je zaista tužan, da tužniji ne može biti dan za naš grad i čitav Vukov zavičaj.

Zane Šaulić je, kaže, igrao, družio se i putovao sa Milencetom, „koji je znao tačno kako da priđe svakom čoveku da se raduje njegovom uspehu, ili da ga uteši, podstakne i pouči, ljudski i umetnički toplo“.

„Loznica ga, siguran sam, nikad neće zaboraviti, jer je svojevrsni primer spoja sjajnog čoveka i umetnika, druželjubivog, čovekoljupca, kako se to kaže, ‘do koske'“, ističe Šaulić.

Milence Stanimirović biće sahranjen sutra (četvrtak) na Gradskom groblju u Loznici, gradu koje je svim srcem voleo, kao i njegovi žitelji, od malih nogu do poslednjeg daha.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE