Manastir u Bogoštici kod Krupnja: Zasijaće svetinja sa svih strana

Manastir Bogoštica, zadužbina vladike Lavrentija, u njegovom rodom selu Bogoštici, posvećenu ikonu Svete Trojeručice, uskoro će da zasija sa svih strana, u brdima Rađevine, prema čuvenim svetinjama i predelima od Rožnja do Sokola.

Tim povodom, u svetinji, razgovarali su Darko Krapandžić, direktor Elektrodistribucije u Loznici, koja pokriva, pored ostalog, i Rađevinu, i njegov saradnik Nenad Vasiljević, koji je, i kao predstavnik ED-a i jedno vreme čelnik opštine Krupanj, učestvovao i orao izgradnju bogomolje od utemeljenja lokacije i opremanja do izgradnje hrama, konaka i pomoćnih zdanja.

U ovoj bogomolji je replika Negoševe kapele, tu je i česma posvećena Desanki Maksimović, po kojoj nosi ime Dom pesništva, po želji episkopa Lavrentija, uz bogate duhovne sadržaje u gotovo netaknutoj prirodi Bogoštice, davno nazvane Božjim selom. Domaćin svetinje, mladi arhimandrit Nifont, koji je godinama u njoj gde vredno radi u svim njenim oblastima, od duhovnih do kulturnih i domaćinskih, pokazao je gostima šta je sve do sada urađeno i šta je velika potreba svetinje i sela. Ocenjeno je da je prioritet da se ulazi rasveta kraj puta, koji je valjano, na molbu episkopa Lavrentija, urađen na radost meštana tog i okolnih sela, bogomolje i njenih vernika i hodočasnika koji stižu sa svih strana.

„Vladika je, kao retko ko iz našeg roda i kraja, osvetlio duhovno i kulturno sve nas“, kažu Karapandžić i Vasiljević. „Kao odgovorni ljudi, dužni smo da uradimo ono što je najvažnije za svetinju, pa ćemo, s tim u vezi, da učinimo sve što možemo, u saradnji sa lokalnom vlašću, da bogoštički hram zasija željenim sjajem, koji će biti od blagodeti svima.“

Arhimandrit i gosti bili su oduševljeni kada su čuli za razgovor svetog vladike Nikolaja i slavnog našeg naučnika Nikole Tesle u Americi. Vladika je pitao Teslu, da li se vidi struja, na što je genije iz Smiljana odgovorio: „Ne!“ „Što, onda, neki, traže da vide Boga“, rekao je lelićki svetac, objašnjavajući tako da se ni Bog ni struja, Teslin izum, a služe, na najbolji način, čitavom svetu.

„Struja je božanski plod, našeg pobožnog Tesle, sina pravoslavnog sveštenika, a vladika Nikolaj, čija je dela obelodanio vladika Lavrentije, bio je najveće čedo našeg roda, posle Svetoga Save, koji nas je prosvetljivao svojim delima i misijama“, ističu Karapandžić i Vasiljević. „Tako i mi delamo našem rodu, Bogu i našoj Crkvi koja nas je sačuvala.“

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE