Dr Želimir Nešković o blokadi Doma naroda BiH: Samovolja bošnjačkih delegata

Kriza u u Domu naroda BiH ne prestaje.

Dom naroda Parlamenta BiH je već mjesec i po dana u blokadi i bez zasedanja. Bošnjački klub delegata je blokirao rad Doma naroda, jer im se ne sviđa težnja SDS-a da se u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se okončati mandat stranim sudijama. Da kojim slučajem SDS blokira rad neke institucije 40 dana, sigurno bi do sad bili sankcionisani, istakao je Želimir Nešković, potpredsednik SDS i delegat u Domu naroda BiH.

„Na zadnjoj sednici Doma naroda BiH, koju su bošnjački delegati napustili, Šefik Džaferović je i najavio da će Dom naroda BiH biti u blokadi sve dok SDS bude insistirao da se raspravlja o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda. Za to vreme blokade i nerada, delegati Doma naroda BiH su uredno primali svoje visoke naknade“, poručio je Nešković.

On je kazao da je Dom naroda BiH u blokadi zahvaljujući bošnjačkim delegatima, jer predsedavajući Doma naroda Kemal Ademović dva mjeseca odbija da zakaže sednicu Doma naroda. 

„To je ta demokratija u Bosni i Hercegovini za koju se zalaže bošnjačka politika. Svaki put kad im se ne sviđa neki predlog, oni odbijaju da se o tom predlogu i razgovara. Trideset godina kasnije bošnjačka politika nije prihvatila činjenicu da su narodi u BiH ravnopravni i da imaju pravo da predlažu rješenja kako se politički procesi u ovoj zemlji trebaju definisati“, poruka je Neškovića. 

Delegat SDS u Domu naroda BiH je podsetio da je gušenje političke volje srpskog naroda 1992. godine i dovelo do rata koji je rezultirao stravičnim posljedicama.

„Opet se pokušava ugušiti pravo srpskom narodu da predlaže rješenja u parlamentarnoj proceduri. Onog trenutka kada se ne sviđa prijedlog bošnjačkoj politici, nastupa blokada. Naš priedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH neće nestati i istrajaćemo u nameri da institucije ove zemlje daju stav o našem predlogu zakona“, zaključio je Nešković.

V.M.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE