Organima Sarajevske komore sud obustavio rad zbog nepravilnosti:

Advokatska komora u Sarajevu, najbrojnija u BiH, dovedena je do rasula odlukom Opštinskog suda u gradu na Miljacki, koja je, upravo, obelodanjena. Ocenjeno je da je od 592 advokata, koliko ih ima RAK Sarajevo, njih 268 dalo glas novom rukovodstvu. Sud je presudio da su održali nezakonite izbore i privremeno zabranio rad svim organima Komore, „do konačne sudske odluke“.

Primetna je pobuna mladih advokata protiv takozvanih „ratničkih advokata“, koji, kako se može čuti, „godinama vedre i oblače u toj komori“.

Ovom sudskom odlukom, u koju imamo uvid, prekinuti su disciplinski postupci protiv advokata, kojima se godinama sudi, „jer ne klimaju glavom vlastodršcima i što neumorno dižu glas protiv tragičnog stanja u BiH“.

Rekorder po broju prijava je sarajevski advokat Dušan Tomić, poznati humanista, osnivač i generalni sekretar Prve dečje ambasade „Međaši“, koja je iz ratnog vrtloga izbavila oko 50 000 dece i majki iz Sarajeva i Mostara i zbrinula na hiljade dece iz tadašnjeg SSSR posle tragedije u Černobilju. Tomić je imao 26 postupaka i od svih se odbranio.

-Tražiću disciplinsku odgovornost za predsednicu sarajevske komore Vasviju Vidovića (advokatica Nasera Orića p.r.), predsednika federalne komore Bekira Gavrankapetanovića, koji su direktno krivi zbog organizovanog haosa u pomenutim organima u komorama u kojima su od rata, pa do danas organizovali nezakonitu skupštinu, koju je sud stavio van snage. Tomić kaže da, uporno, ukazuje na probleme u komori i zbog toga se našao na meti, opet, kako kaže organa komore, kojima je sud stopirao rad. Iz samo njima znanih razloga za Tomića, koji ima 70 godina, tražili su da mu se zabrani rad na tri godine zbog „predmeta Dragičević“. Zbog tog predmeta i u Hrvatskoj je komora tražila kaznu za poznatog advokata Antu Nobila, ali je odbačena kao potpuno neosnovana. Kada nisu, kaže Tomić, uspeli kod Nobila, krenuli su na mene, bez ikakvih argumenata, ali sa žarom da me ne vide u svojim redovima, „ali sve, kao i najnovija odluka suda, ne ide im u prilog“.

V. Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE