Otkrivena silna municija iz Velikog rata kod Loznice: Potencijalno važno svedočanstvo srpske istorije

Nenad Dragićević iz Vukovog Tršića i njegova porodica, dok su se pripremali za seču drva u šumi između Zajače kod Loznice i Kostajnika kod Krupnja, naišli su na nešto neobično. Kako su radovi na uređenju starog, davno zapuštenog puta napredovali, pojave na drumu postajale su sve zanimljivije.

„Počele su da se pojavljuju silne količine čaura francuske proizvodnje iz Prvog svetskog rata, koje je koristila slavna srpska vojska“, priča Nenad Dragićević. „Tu su i dekleracije uz municiju i razna vojna oprema, poput fišeklija od kože, koje su potpuno očuvane posle 100 i više godina. Naišli smo čak i na pušku koja je korišćena, kao i na manji deo municije ruske proizvodnje, koju smo dobili iz Moskve za važne bitke u Velikom ratu.“

Dragićević pretpostavlja da je srpska vojska zakopala ovu municiju dok se povlačila sa Mačkovog kamena, a da je tu ostala sve do današnjih dana. „Sve stoji kao da je juče ostavljeno u redu i poretku, osim onoga na što su udarili alatke dok smo radili.“

Više od 10 hiljada čaura stoji na tom delu puta, a Dragićević smatra da je važno da se ovo otkriće shvati kao veliko svedočanstvo. Ovaj materijal pruža neprocenjiv uvid u sve što su slavni junaci srpske vojske prolazili boreći se grčevito na bitkama kao što su one na Mačkovom kamenu i Drini.

O otkriću municije i vojne opreme obavešteni su nadležni, ali i oni koji se bave srpskom istorijom. Nažalost, za sada, niko tome ne pridaje dovoljno pažnje.

Dragićević izražava nadu da će se iz muzeja ili drugih relevantnih institucija javiti kako bi deo onoga što je pronađeno bio ostavljen kao eksponat. Takođe, naglašava važnost saradnje sa stručnjacima i nadležnima kako bi se osigurala bezbednost i očuvanje ovih vrednih artefakata koji svedoče o važnom delu srpske istorije.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE