U Bosni i Hercegovini danas uništeno 1400 komada prikupljenog i zaplenjenog oružja

Radi poboljšanja javne bezbednosti, nadležne policijske agencije u Bosni i Hercegovini su, u železari u Ilijašu uništile oko 1.400 komada oružja i delova oružja. Policijske agencije su prikupile malo i lako oružje kroz svoje redovne policijske aktivnosti. Istovremeno, deo vatrenog oružja su dobrovoljno predali stanovnici Bosne i Hercegovine.

Akciju uništavanja oružja koje se nalazilo u skladištima policijskih agencija u Bosni i Hercegovini organizovao je Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH u saradnji sa Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Ovim se potvrđuje dugogodišnja saradnja i predanost pružanju održivog rešenja problema zaplenjenog oružja i uništavanja prikupljenog vatrenog oružja.

Šef Odeljenja za vladavinu prava u Kancelariji specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Alfredo Strippoli, izjavio je:

„Oblast kontrole malog i lakog naoružanja i borba protiv nezakonite trgovine vatrenim oružjem izuzetno su važni za sigurnost građana Bosne i Hercegovine, ali i šire za celu EU. Stoga je u interesu i BiH i EU da naši zajednički napori budu uspešni. Evropska unija ostaje predana i spremna da dodatno podrži nadležne u BiH u nastojanjima da revnosno kontrolišu proliferaciju i nezakonitu trgovinu malim i lakim oružjem. Ured EU u BiH će na tom putu i dalje biti snažan partner građanima i institucijama BiH.“

Predsedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, Ermin Pešto, kazao je:

„Od 2016. godine kroz ove aktivnosti ukupno je uništeno oko 27.100 komada i delova oružja. U proteklom periodu smo bili svedoci tragičnih događaja u kojima je korišćeno ilegalno oružje. Današnjom akcijom šaljemo i poruku da je neophodno smanjiti broj oružja u ilegalnom posedu građana u cilju stvaranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini.“

Sylvain Merlen, vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP u Bosni i Hercegovini, istakao je:

„UNDP već dugi niz godina kontinuirano podržava nadležne institucije u aktivnostima kroz koje se adresiraju ključna sigurnosna pitanja koja proizilaze iz neadekvatne kontrole malog oružja i lakog naoružanja. Ova aktivnost se preklapa sa nedavno započetom kampanjom za podizanje svesti o opasnostima od malog oružja i lakog naoružanja koju, uz podršku UNDP-a, provode nadležne policijske agencije u cijeloj Bosni i Hercegovini.“

Ovom akcijom se zajednički želi da skrene pažnja na opasnosti koje višak oružja, kao i slabo obezbeđeno oružje u nezakonitom posedu, predstavljaju za svakodnevnu sigurnost svih ljudi. U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahteva zajednički odgovor na regionalnom nivou.

Sprovođenjem ovih aktivnosti Bosna i Hercegovina nastavlja svoju predanost sprovođenju ciljeva navedenih u Mapi puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu do 2024. (Mapa puta) i Strategiji za kontrolu malog i lakog oružja u Bosni i Hercegovini 2021.-2024.

Ovaj događaj je organizovan u okviru IPA projekta Evropske komisije „Podrška jačanju borbe protiv nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem (SALW) na Zapadnom Balkanu.“

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE