Ovekovečeni Karađorđe, Miloš, Nektarije i Longin u porti bijeljinske svetinje Svete Petke – Rod večno zadužili

U porti Manastira Svete Petke, urađene u ruskom stilu, u bijeljinskom naselju „Pet jezera“, postavljene su nove četiri biste znamenitih Srba. Trudom, radom, ljubavlju i novcem umirovljenog episkopa Vasilija i akademika Dragoljuba Mirkovića, postavljene su, u očekivanju božićnih i novogodišnjih praznika, biste vožda Karađorđa Petrovića, kneza Miloša Obrenovića, mitropolita Nektarija Krulja i episkopa Longina Tomića. Ova umetnička dela, kako kažu darodavci, „svedoče o delu znamenitih ljudi našeg roda, koji su ga zadužili svojim delima za sva vremena“.

„Karađorđe i Miloš su simbol odbrane srpstva, borbe za slobodu, ali i izgradnju srpske države, posle vekovnog ropstva u kom se, dugo, nisu smela da oglašavaju ni zvona na crkvama“, kaže akademik Mirković. „Mitropolit Nektarije je simbol najdivnije misije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koju je sprovodio kao profesor Bogoslovije, retko u nekoliko bogoslovija, i kao episkop, mitropolit i ličnost za najveće poštovanje i divljenje i pre i posle Drugog svetskog rata, boreći se, pred rat, u ratu i posle njega, kada to nije bilo ni teško ni jednostavno, da se sačuva obraz Srpske pravoslavne crkve i nastavi njena misija. Jako je zaslužan za delovanje Bogomoljačkog pokreta vladike Nikolaja na levoj obali Drine, a vladika Longin ga je, u svemu, nasledio na najbolji mogući način, predanom službom rodu i Bogu.

Akademik Mirković spremao je na dar i spomenik dečaku Slobodanu Stojanoviću, dvanaestogodišnjaku iz sela Kamenice, kod Zvornika, koga je Šiptarka Eltefe Veseli umorila, na najbrutalniji način na očigled mnogih među kojima je bio i Naser Orić. Kada se vratio kući, na početku rata, po psa kućnog ljubimca, dečaka je, u međuvremenu, upisan i u knjigu svetih SPC, a čeka se da to znamenje lokalna vlast postavi u Bijeljini, pošto je pre skoro dve godine Skupština grada donela tu odluku.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE