Plivanje za Časni krst u Loznici – Tradicija postaje deo nacionalnog nasleđa

 U susret Bogojavljenju, Loznica se priprema za tradicionalno plivanje za Časni krst. Ovaj događaj, koji je postao sinonim za zajedništvo grada, ove godine dobija posebnu težinu.

Naime, plivanje za Bogojavljenski krst upisano je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, čime se priznaje njegov značaj za očuvanje kulturnog identiteta nacije.

Miroslav Popović, predstavnik organizatora, sa ponosom ističe da je događaj u Loznici postao primer prave srpske tradicije. „Prošle godine smo pokazali da smo pravi domaćini. Okupili smo više desetina učesnika, a ove godine očekujemo još veći odziv“, rekao je Popović. Organizacija događaja ostaje ista kao prošle godine, ali sa „malo pojačanim sastavom“.

Događaj će se održati na jezeru kod Marka Nešića, a za sve učesnike obezbeđene su majice, zahvalnice, kao i tradicionalno kuvano vino i rakija, te ručak i piće.

Plivanje za Časni krst predstavlja simbol hrabrosti i vere. Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, ova tradicija sada dobija i zvanično priznanje. Kao „živo nasleđe“, plivanje za Bogojavljenski krst sada stoji rame uz rame sa drugim važnim elementima srpske kulture.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se prijave putem privatne poruke ili telefonom na broj 060/537 63 77, kako bi zajedno proslavili ovaj važan događaj i nastavili da neguju bogatu tradiciju svoje zajednice.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE