Podignuta optužnica za visoku korupciju protiv nekadašnjeg ministra u savetu ministara BiH i još tri osobe – trošili kao Alajbegovu slamu?

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miloša Lučića (37), Siniše Papaza (35), Dalibora Šehovca (37) i Mirka Ristovića (30), rekao je za „Novosti“ Boris Grubešić, portparol te BH institucije.

U optužnici se navodi da je, navodno, optuženi nekadašnji ministar Ministarstva za ljudska prava i izbeglice Lučić postupao protivno odredbama koje definišu i regulišu trošenje i korišćenje novčanih i materijalnih sredstava ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumiranja hrane i pića o trošku ministarstva. Navodno je, kako stoji u optužnici, „od optuženog Siniše Papaza, nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa, koji su već platili drugi gosti u ugostiteljskim objektima, preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije ministarstva kojim je rukovodio.“

Tereti se i da je na druge načine zloupotrebljavao resurse i službenu platnu bankovnu karticu ministarstva, za točenje goriva u različita vozila, koja nisu bila u vlasništvu ministarstva, kaže Grubešić. Nadalje, u optužnici se navodi da je optuženi Lučić, koristeći službeno vozilo ministarstva (Audi A6), održavao vozila izvan odabranih i ovlašćenih servisa, u čemu su mu pomagali optuženi Šehovac i Ristović, pa su na taj način predstavili troškove koji se nisu desili i na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru istrage evidentirano je više od 100 pojedinačnih zloupotreba i nezakonitih korišćenja sredstava ministarstva u različitim iznosima.

Optuženi Lučić tereti se i da je prisvojio sredstva ministarstva, u vidu elektronske opreme (laptop i mobilni telefon), koje je prilikom razduženja sa funkcije, lažno prijavio da su ukradeni, da bi bili pronađeni prilikom pretresa njegove roditeljske kuće, priča Grubešić. Tereti Lučića se za zloupotrebu od 69.269,46 KM, od čega mu je optuženi Papaz pomogao da pribavi nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 15.900,00 KM, optuženi Šehovac u iznosu od 12.195 KM, te Lučić Miloš pribavio optuženom Ristoviću imovinsku korist u iznosu od 2080,00 KM, pri čemu je tadašnji ministar iskorištavanjem službenih ovlaštenja prouzrokovao štetu budžetu BiH u iznosu od 69.777,42 KM.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 120 svedoka, tri veštaka i prilaganjem više od 400 dokaznih materijala. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

V. Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE