Semberski zemljoradnici očajni -čekaju ministra

Nezadovoljni uzgajivači svinja napunili su veliku salu Centra za kulturu „Semberija“ na sastanku koji je organizovao gradonačelnik Ljubiša Petrović. Glavna tema bila je dinamika isplate štete uzrokovane afričkom kugom svinja, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odstupilo od prvobitnih dogovora koji su podrazumevali da se štete isplaćuju onim redom kojim su podnošeni zahtevi za to, saopšteno je iz Gradske uprave u Bijeljini.

Ministar Savo Minić se nije lično odazvao ovom sastanku, niti je to učinio iko od njegovih saradnika u njegovo ime, kažu iz GU Bijeljina. Prisutni poljoprivredni proizvođači, dizanjem ruke, su se jednoglasno izjasnili da ne prihvataju predlog ministra da manji broj predstavnika ode u Banjaluku kako bi se sa njim sastali. Oni su se, takođe, složili da insistiraju na tome da ministar lično dođe u Bijeljinu na sastanak većeg obima kako bi ih saslušao i kako bi zajedno pronašli rešenja na postojeće probleme.

Kako ne bi dolazilo do odugovlačenja, uzgajivači su Ministru ostavili rok dolaska do 15. januara u bilo koji dan i vreme po njegovom izboru, s tim da je dužan o tim detaljima izjasniti se do 5. januara. U suprotnom, zaključili su, slede blokade puteva.

„Ljudi znaju da se novac ne može stvoriti preko noći, ali oni s punim pravom traže da znaju kada će ministarstvo ispuniti svoje obaveze i isplatiti potraživanja od blizu osam miliona konvertibilnih maraka, jer 455 domaćinstava još uvek nije obeštećeno“, rekao je gradonačelnik Petrović nakon ovog sastanka.

Na području Bijeljina eutanazirano je blizu 41.000 svinja, sa direktnom štetom od blizu 14.5 miliona konvertibilnih maraka. Jedan od gorućih problema jeste mogućnost obnove svinjskog stočnog fonda, jer oni uzgajivači kod kojih su činjene eutanazije nemaju mogućnost da nastave da se bave svojom delatnošću. Uzgajivači su izložili taj problem zahtevajući da se ministarstvo izjasni o tome kada će oni moći obnavljati svoje stočne fondove, da bi znali moraju li se preorijentisati na uzgajanje neke druge životinjske vrste ukoliko to neće biti u dogledno vreme.

Pored glavne teme, bilo je govora i o isplati podsticaja u iznosu od 10 feninga za pšenicu od grada koja će biti realizovana u toku januara predstojeće godine, kao i o isplati šteta prouzrokovanih olujnim nevremenom 19. jula ove godine.

„Grad je oformio odgovarajuće komisije i popisao nastale štete u najkraćem roku, procenivši njihovu ukupnu vrednost na oko 2.221.000 KM. Ove štete će Grad iz svog budžeta nadoknaditi u iznosu od 50 procenata, ali očekujemo da Vlada Republike Srpske i Savet ministara BiH isplate po 25 procenata obeštećenja i u skladu sa tim smo im poslali zahteve, a ovim putem im poručujem da ja sigurno neću odustati od insistiranja na tome da oni izmire svoj deo u iznosu od po 550.000 KM“, bio je jasan gradonačelnik Petrović.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE