Podizanje svesti o prevenciji raka grlića materice u Loznici tokom Evropske nedelje prevencije

U periodu od 22. do 28. januara, Loznica aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice sa ciljem podizanja svesti i informisanja o ovoj malignoj bolesti i načinima prevencije.

U Zdravstvenom centru Loznice, tim povodom, organizovana je prezentacija i izložba u Službi za zdravstvenu zaštitu žena.

Dr Vladimir Krunić, ginekolog i načelnik službe, govorio je o raku grlića materice i metodama prevencije.

„Prošle godine, na teritoriji Loznice, osam žena je obolelo od ove bolesti, u 2022. četrnaest, a broj novoobolelih je smanjen na dvanaest u 2021. godini“, ističe načelnik.

Dr Krunić naglašava važnost redovnih pregleda, ističući da se broj obolelih treba svesti na nulu. Skrining na karcinom grlića, PAPA testom i kolposkopijom, pruža mogućnost otkrivanja bolesti u ranoj fazi, omogućavajući efikasnije lečenje. Poziva žene da redovno dolaze na skrining programe i naglašava da je procenat otkrivenih prekanceroznih lezija visok, posebno kada se koriste obe metode.

Od 2022. godine, deca i mladi od 9 do 19 godina u Srbiji mogu primiti besplatnu vakcinu protiv HPV virusa, što predstavlja ključni korak u prevenciji raka grlića materice. Dr Krunić naglašava da je do sada dato oko 450 vakcina, što je značajan korak u zaustavljanju širenja ove opasne bolesti.

Saopšteno je i da je rak grlića materice drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti umiranja od raka među ženama u Srbiji. Apelovano je na žene da budu informisane i da redovno koriste dostupne preventivne mere kako bi se smanjio broj obolelih i spasle životi.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE