Zdravstveni centar Loznica – Mere predostrožnosti tokom visokih temperatura

S obzirom na najave visokih temperatura vazduha u narednim danima, Zdravstveni centar Loznica podseća građane na mere predostrožnosti i zaštite koje se mogu preduzeti tokom perioda visokih temperatura.

Visoke temperature vazduha mogu uticati na većinu stanovništva, zbog čega se svim građanima preporučuje da što je manje vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, a posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 časova.

Takođe, savetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomerno uzimanje što više tečnosti.
Ove preporuke posebno se odnose na trudnice i osobe koje imaju hronična oboljenja, a kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem.

U slučaju pojave težih tegoba, obavezno se treba javiti lekaru.

Prilikom izlaska na otvoreno preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svetle i lagane odeće od prirodnih materijala, kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Posebno apelujemo na roditelje da, u ovom periodu, zaštite decu tokom njihovog boravka napolju, odnosno da se poštuju sve preporučene mere za zaštitu od visokih temperatura, a posebno da obratite pažnju na opasnost od ostavljanja dece u parkiranim vozilima , čak i na kratko.

Redovno proveravajte kako su vam stariji članovi porodice, prijatelji i susedi, koji žive sami, mogla bi da im zatreba pomoć ovih dana.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE