Protest meštana Gornjih Nedeljica u Loznici protiv iskopavanja litijuma

Meštani Gornjih Nedeljica danas su organizovali protest ispred prostorija kompanije „Rio Sava“ u Loznici, izražavajući odlučnost u borbi protiv iskopavanja litijuma. Više desetina ljudi okupilo se, a aktivista Zlatko Kokanović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije poručio je da će se stanovnici tog kraja boriti „svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima da rudnika ne bude“.

Kokanović je izrazio nezadovoljstvo reputacijom kompanije „Rio Tinto“, optužujući je za izazivanje građanskih ratova i pad vlada u prošlosti. Naglasio je da meštani žele zdravu životnu sredinu, vazduh, vodu i zemlju, a ne litijum koji se ne konzumira.

Kompanija „Rio Sava“ saopštila je da poštuje pravo građana na miran protest, ali istovremeno osuđuje širenje „netačnih i neosnovanih optužbi“. Navode da će u narednim nedeljama objaviti dokumenta o merama za ublažavanje uticaja na životnu sredinu i podržati javni razgovor o projektu „Jadar“.

Podsećamo, premijerka Ana Brnabić stavila „tačku“ na projekt Jadar, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je naglasio važnost litijuma, sugerišući da nova vlada treba da razmotri pitanje iskopavanja ove rude.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE