Šapčanima međunarodno pristanište – Novi horizonti u nautičkom turizmu Srbije

Danas je u Šapcu svečano otvoreno Međunarodno putničko pristanište, čime je ovaj grad postao značajan činilac na nautičkoj mapi Republike Srbije. Ceremoniji su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, šabački čelnik dr Aleksandar Pajić i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Gradonačelnik Aleksandar Pajić istakao je da Šabac planira nabavku ekološkog turističkog broda za ture rekom Savom, s ciljem unapređenja turizma i obrazovnih poseta mladih iz Loznice Sremskoj Mitrovici i Beogradu. Ovo je deo šireg projekta „Zaplovi Srbijom“, kojim se teži promociji nautičkog turizma i povezivanja gradova duž Save.

Značaj novootvorenog pristaništa je višestruk. Šabac se tako našao u takozvanoj A klasi na nautičkoj mapi Srbije, obećavajući jače veze s Beogradom i međunarodnom zajednicom. Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama, naglasio je da će pristanište doprineti razvoju linijskog saobraćaja i povezivanju sa Sremskom Mitrovicom, nudeći nove mogućnosti za domaće i strane turiste.

Ministar Vesić, podsećajući na nedavno uspostavljenje mreže auto puteva do Šapca, istakao je važnost rečne veze sa Beogradom i svetom. Naglasio je rast broja stranih turista koji posredstvom reka dolaze u Srbiju, predviđajući značajan porast u narednim godinama. Ovaj razvoj nije samo korak ka boljem povezivanju Šapca sa ostatkom Srbije, već i značajan impuls za razvoj turizma u regionu.

Srbija se tako pozicionira kao druga po broju putničkih pristaništa u jugoistočnoj Evropi, odmah posle Austrije, i treća po broju putnika na kruzerima u Dunavskom regionu, što potvrđuje njen rastući značaj u nautičkom turizmu.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE