Srpska pravoslavna crkva danas slavi dva značajna praznika, Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog

Sveti Luka, jedan od četiri apostola, ima poseban značaj u pravoslavnoj veri. On je poznat po tome što je napisao Jevanđelje po Luki, jedno od četiri kanonska jevanđelja u Novom zavetu. Pored toga, Sveti Luka je bio i lekar, te je ostavio neizbrisiv trag u hrišćanskoj istoriji. Njegova „Dela apostolska“ takođe se smatraju dragocenim izvorom informacija o širenju hrišćanstva i životu apostola.

Danas se ovaj praznik obeležava kako bi se sačuvalo sećanje na Svetog Luku i njegovu ključnu ulogu u zapisivanju života i dela Isusa Hrista. Vernici se okupljaju u crkvama, mole se i razmatraju poruke i pouke iz Jevanđelja po Luki, a takođe je jedna od najčešćih krsnih slava u Srbiji.

Sveti Petar Cetinjski, episkop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski, takođe se proslavlja danas. Njegovo nasleđe u pravoslavnoj veri je izuzetno značajno. Ovaj svetac je bio poznat po svom trudu na očuvanju pravoslavne vere u teškim vremenima. Sveti Petar Cetinjski ostavio je neizbrisiv trag u crnogorskoj i pravoslavnoj istoriji svojim nepokolebljivim verovanjem i službom Bogu.

„Pitali su jednoga mudroga i prosvijećenoga čelovjeka: koji je prijatelj najbolji i koja zemlja jest najbolja? Ovi je odgovorio da je dobar susjed najbolji prijatelj i zemlja da jest najbolja, koja se najbliže kući nahodi. Ja mislim da je pogodio… Vaši susjedi biće vam dobri i najbolji prijatelji i vi ćete uživati njihovu ljubav i prijateljstvo, ako od svoje strane budete ravnim načinom sootvjestvovali i učinili se dostojni susjedske ljubavi i prijateljstva“.

Petar I Petrović/Sveti Petar Cetinjski
( Iz poslanice Njegušima, 1823. g.)

Ovi praznici okupljaju vernike u crkvama širom sveta, gde se zajedno mole i slave život i delo Svetog Luke i Svetog Petra Cetinjskog. Versko značenje ovog dana je duboko i emotivno, a takođe igraju i važnu ulogu u očuvanju pravoslavnog identiteta.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE