SVETOSAVSKA NAGRADA MEDICINSKOJ ŠKOLI IZ ŠAPCA I LOZNIČKOM PEDAGOGU STANIŠI ČABARKAPI: Laureati su ponos okruga

Svetosavsku nagradu za 2023. godinu, za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, te unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća, iz Mačvanskog okruga dobili su Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ iz Šapca i pedagog Staniša Čabarkapa, stručni saradnik PU „Bambi“ u Loznici.

Kako je navedeno u obrazloženju, pomenuta obrazovna ustanova – osnovana još 1946. godine – spada među tri najstarije u zemlji, verifikovana je za 12 obrazovnih profila, a nastava se trenutno realizuje u osam od njih, za 830 učenika. Kao regionalni trening-centar u svojoj oblasti, neguje višedecenijsku saradnju sa zdravstvenim ustanovama i drugim socijalnim partnerima. U renoviranom zdanju, zahvaljujući izuzetno dobro opremljenim kabinetima i laboratorijama, učenici postižu vrhunske rezultate na republičkim takmičenjima iz stručnih i opšteobrazovnih predmeta, a i po sportskim uspesima, jedna su od najtrofejnijih srednjih škola u Srbiji.

Uz učešće u realizaciji međunarodnog projekta „Unapređivanje kvaliteta stručnog obrazovanja kroz jačanje organizatora praktične nastave“, te „Program modernizacije škola“ i akciju „Bez barijere do obrazovanja“, Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ prepoznatljiva je i po učešću njenih predstavnika u brojnim humanitarnim akcijama. Istovremeno, Staniša Čabarkapa laureat je postao zbog „izuzetnog zalaganja i doprinosa razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, a ističe se zastupanjem interesa dece i porodice, te kao izuzetno posvećeni praktičar, sa velikim profesionalnim iskustvom.

Reč je o autoru i realizatoru nekoliko akreditovanih programa stručnog usavršavanja zaposlenih u predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji je – kao i mentor i voditelj obuka od javnog interesa – doprineo da vaspitno-obrazovna praksa PU „Bambi“ postane primer dobre prakse, čiji je vrtić postao centar klastera u primeni nove programske koncepcije „Godine uzleta“.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE