Tužilaštvo BiH -Tužilac Kajganić „dao gas“

U proteklih oko dve i po godine, kako je Mileko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Posebni odsek za ratne zločine podigao je optužbe u 58 predmeta protiv 188 optuženih osoba, kaže za „Novosti“ mr Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U 2021. godini bila je 21 optužnica i 56 optuženih, u 2022. godini 20 optužnica – 62 optužena, a u 2023. godini 17 optužnica za 70 optuženih ljudi, kaže naš sagovornik. U predmetu „Dobrovoljačka“, nakon što su uvažene pritužbe na ranije tužilačke odluke, istraga je pokrenuta 2018. godine, a optužnica je podignuta nakon 4 godine, odnosno 2022. godine. Napominjemo da ovaj predmet do podizanja optužnice, iako je u različitim formama egzistirao u MKSJ i pravosuđu BiH, nikada ranije nije dobio sudski epilog, odnosno optužnicu i sudski proces.

Ovaj predmet tek sada će dobiti konačnu reč u sudnici i smatramo da sa humanog i etičkog gledišta, žrtve i porodice žrtava imaju pravo da se u sudnici donese konačna reč o ubistvima, ranjavanjima i stradanju osoba koje su njihovi najbliži srodnici.

Tužilac Kajganić je kao tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, odnosno rukovodilac tog odseka, bio uključen u istragu u ovom predmetu i jedan je od dva tužioca koji su potpisnici optužnice.

Predmet koji se odnosi na stradanje porodica Sejmenović i Sarajlić u Bijeljini, jedan je od predmeta sa najtežim stradanjem civila na području Bijeljine i okoline. Podsećamo, ta optužnica odnosi se na ubistvo gotovo celokupnih porodica, više od 20 žrtava, uključujući i decu, što daje posebnu težinu celom slučaju.

Glavni tužilac Kajganić je postupajućem tužiocu u tom predmetu dao na raspolaganje sve potrebne resurse da se istraga okonča i podigne optužnica. Disciplinsku prijavu zbog nepostupanja, a koja se odnosi na tužioca Simovića, glavni tužilac Kajganić uputio je Kancelariji disciplinskog tužioca, a odnosi se na predmet stradanja žrtava u Jošanici kod Foče, kaže Grubešić.

Činjenični opisi optužnica u predmetima „Dobrovoljačka“ (Ejup Ganić i dr.) i „stradanje porodica Sejmenović i Sarajlić“ (Miljanović Živan i dr.), u redigovanoj i za javnost dostupnoj formi, mogu se naći na web stranici Tužilaštva BiH, gde se po odluci glavnog tužioca Kajganića, već dve godine postavljaju činjenični opisi optužnica, radi veće transparentnosti u predmetima ratnih zločina, kako bi građani i javnost mogli imati potpun uvid u činjenične opise događaja koje tretiraju optužnice.

V.M.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE