U selu Kozjak kod Loznice: Krstu slavu slave

Meštani sela Kozjak, kod Loznice, u Jadru, kraj istoimene reke, proslavili su slavu velikog krsta, na jednom od velikih raskršća, što čine tradicionalno na Vaskrs.

Okupilo se staro i mlado iz sela, Loznice, drugih meta i rasejanja.Svugde žive ovi vredni, umni i jako pobožni ljudi, koji su ponosni što su Kozjačani.

Na mestu gde je postavlje krst, to najvetije hrišćansko obeležje stajalo je decenijama do pre 80 godina, kada su ga, u revolucionarnom naletu, srušili oni koji su se, čak hvalili, da su raščistili sa Bogom.

Srećom, kažu meštani, niko nije bio iz ovdašnjih pobožnih kuća gde nikad nije prestalo da se slavi ime Boga i propoveda vera Isusova i Svetoga Save.To je mesto gde su meštani vazda slavili, saborovali, dogovarali se..

 -I ovoliko ljudi, i ovoliko ljubavi ovih ljudi svedoči da nas je vera održala -kaže kozjački zet Dragan Maksimović, velikih prijatelj i poštovalac naše Crkve. -Selo je dobilo i svoj hram, a i dok su pripadali crkvi u Lipnici bili su poznati po čvrsto utemeljenoj veri Hristovoj.

Vladimir Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE