Ugljevičanin Radislav Jovičić učesnik konferencije u SAD: Primjena novih tehnologija u oblasti zaštite i spasavanja

Ugljevičanin Radislav Jovičić bio je učesnik konferencije na temu „Primjena novih tehnologija u oblasti zaštite i spasavanja“ na američkom MIT univerzitetu (Massachusetts Institute of Technology), Linkoln laboratoriju (Lincoln Laboratory).

Jovičić je rekao da je za njega velika čast biti učesnik konferencije na ovom prestižnom univerzitetu.

  • Kroz svoje izlaganje, panel diskusiju i učešće u radu okruglog stola predstavio sam stanje sektora zaštite i spasavanja u BiH, sa osvrtom na njenu ustavnu strukturu (dva entiteta i Brčko distrikt) i njihove zakonske nadležnosti u pogledu primjene novih tehnologija – rekao je Jovičić.

On je dodao da je poseban osvrt na konferenciji bio na upotrebi alata NICS (Next generation incident command system) – Sistem komandovanja nove generacije.

  • Kod nas u BiH, NICS je do sada zaživio u okviru Ministarstva bezbednosti BiH, sektora za zaštitu i spasavanje, zatim na nivou Republike Srpske u okviru Republičke uprave civilne zaštite, Federacije BiH na nivou Federalne uprave civilne zaštite, Brčko Distrikta na nivou Odeljenja za javnu bezbjednost i na nivou Oružanih snaga BiH u okviru Ministarstva odbrane. Intencija je da se nastavi sa razvojem upotrebe ovog alata do nivoa lokalnih zajednica kao krajnjih korisnika, a u cilju poboljšanja bezbjednosti i zaštite ljudskih života i imovine svih građana BiH u svim kriznim situacijama – rekao je Jovičić.

On je pojasnio da je NICS alat koji u realnom vremenu prikuplja sve informacije sa terena na kojem se dešava neka krizna situacija i u istom realnom vremenu prosleđuje informaciju u operativni ili komandni centar, čime pomaže donosiocu odluka da lakše donese odgovarajuću odluku.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE