Visoko priznanje SKANU Zoranu Grujičiću – Poštovan u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i od Sežane do Djevdjelije

Diplomirani inženjer Zoran Grujičić iz Krupnja, rodom iz Krupnja, dobitnik je, povodom Vidovdana, Zlatne povelje „Dr Draga Ljočić“, jednog od najviših priznanja Srpske kraljevske akademije, koje je ustanovljeno u čast prve srpske lekarke, prve Srpkinje sa fakultetom i jedne od pet u Evropi, velike zadužbinarke, ratnika, rodoljuba i pravdoljuba, rođene Šapčanke.

Grujičić je veliki humanista i zadužbinar sa obe obale Drine, poštovan kao čovek, stručnjak i privrednik, u zemljama bivše SFRJ, ali i u Evropi i mnogim delovima sveta. Uspeo je, ono što mnogi nisu mogli ni da pomisle, da sa svojom suprugom dr Jelenom Grujičić, u najtežim uslovima za rad i poslovanje, prodre na svetska tržišta, da osvoji veliku paletu proizvoda koji su već dali ili daju značajan pečat ovdašnjoj farmaceutskoj industriji, ali sa onim što isključivo potiče iz prirode.

„Drago mi je što sam, radeći ovaj posao, uspeo da pronosim ime i slavu naše zemlje, ali i našeg znanja, sa mojom suprugom i našim stručnim timom u kom su mladi ljudi, puni znanja i umeća, ali i želje da neprestano uče i stvaraju nove vrednosti u interesu zdravlja ljudi – kaže Grujičić. – Kod nas se, itekako, vodi računa o rodnoj ravnopravnosti za koju se čitav život zalagala čuvena dr Draga Ljočić.

Grujičić je, kako se navodi u obrazloženju za nagradu, „uspeo da značajno unapredi zdravlje stočnog fonda u Rađevini, da svesrdno pomogne poljoprivrednicima u Rađevini da imaju zdrava grla i njihove potomke, pa je ovaj deo Rađevine danas po tome skoro bez premca u bivšoj SFRJ.“

Grujičić je, sa porodicom, veliki zadužbinar Spomen-hrama na Mačkovom kamenu, koji je podignut u čast junaka sa bitaka na Mačkovom kamenu i na Drini, povodom 100 godina od završetka Velikog rata. Dobrotvor je u više hramova u Srbiji, a njegov humanitarni rad poznat je od početka njegovog rada, uz stalno isticanje drevnog i časnog darovanja: – Da daje levice, a da ne zna desnice i obrnuto. I, da ruka koja daje nikad se ne suši.

„Grujičić je, po svemu, dostojan tog uzdarja i neka ga nosi i neka se njim ponosi – kaže akademik profesor Veljko Đukić, čuveni srpski lekar i dobrotvor, inače zamenik predsednika SKANU.

V. Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE