Bijeljinska bolnica: Veštačka inteligencija će čitati radiološke nalaze

Bijeljinska bolnica „Sveti vračevi“ priprema se za značajan korak u digitalizaciji medicinske oblasti. U partnerstvu sa Fondacijom za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda (FQCE) i partnerima iz Beča, ova bolnica je 31. avgusta bila domaćin i suorganizator velike međunarodne konferencije pod nazivom „Budućnost i sadašnjost u medicini: Digitalizacija – veštačka inteligencija.“

Konferencija, koja je akreditovana od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, postavlja cilj razmenu znanja i iskustava u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije kako bi se pacijentima pružila što kvalitetnija zdravstvena zaštita. Profesor dr Zlatko Maksimović, direktor bolnice, ističe da je cilj da se veštačka inteligencija dočeka spremno i da se kontroliše, umesto da ona kontroliše nas. Ova inicijativa ima za cilj da bolnica ide u korak sa vremenom i promenama, umesto da čeka da se promene same dese. Na kraju konferencije, planira se donošenje zaključaka i preporuka za dalji rad u ovim oblastima, sa posebnim osvrtom na otvaranje Centra za veštačku inteligenciju koji će početi sa radom 1. septembra.

U sklopu konferencije, ugledni kardiohirurg profesor dr Miodrag Todorović istakao je značaj digitalizacije i veštačke inteligencije u medicini. Dr Todorović napominje da iako je veštačka inteligencija u medicini još uvek u razvoju, svet je već usvojio 52 projekta veštačke inteligencije, što jasno ukazuje na njen ogroman potencijal. On pozdravlja napore bijeljinske bolnice i smatra da je sada pravi trenutak za prihvatanje prednosti koje veštačka inteligencija donosi. Dr Todorović takođe naglašava da digitalizacija zdravstvenih sistema predstavlja osnovni korak pre primene veštačke inteligencije i da podrška državnih institucija igra ključnu ulogu u ovim pionirskim poduhvatima.

Na konferenciji za medije prisustvovao je i Ričard Ljuhar, predstavnik kompanije Branicom Technologies iz Beča, jednog od organizatora konferencije. Ova kompanija se bavi razvojem softvera za medicinske uređaje, posebno u oblasti veštačke inteligencije. Njihov softver analizira radiološke snimke, kao što su snimci kukova ili kičmenog stuba, i pruža dodatne informacije lekarima za dijagnostiku. Ovaj softver je dozvoljen u SAD i Evropi i već se koristi u oko 100 gradova. Branicom Technologies izražava zadovoljstvo što će bijeljinska bolnica postati prva u severoistočnoj Evropi koja će primenjivati veštačku inteligenciju. Očekuje se da će ovim korakom bolnica postati referentna ustanova ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u širem regionu.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE