Slovenac Franc Kos čeka izručenje iz BiH u Sloveniju

Franc Kos, Slovenac osuđen na tridesetčetvorogodišnju kaznu zatvora u Bosni i Hercegovini zbog ratnih zločina, suočava se sa izuzetno teškom situacijom. Ministarstvo pravde BiH je pre godinu dana dalo saglasnost za njegovo izručenje Sloveniji, gde bi trebao da odsluži preostalih petnaest godina kazne. Međutim, ova sudbina nije bez kontroverzi.

Advokat Franc Kosa, Dušan Tomić, ističe ozbiljnost zdravstvenih problema svog klijenta. Kos pati od dubokog tromba u nozi, što zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Nažalost, unutar kaznionice u kojoj se nalazi, ne može dobiti ni osnovne medicinske tretmane, uključujući aspirin. Tomić tvrdi da se nalazi u lošim uslovima, a situacija se dodatno komplikuje teškim zdravstvenim stanjem.

Osim toga, postavlja se pitanje zašto je Kos, ukoliko bude izručen Sloveniji, jedini osuđenik za ratne zločine u toj državi. To čini njegovu sudbinu dodatno neobičnom i upitnom.

Uprkos svojoj dugogodišnjoj kazni, Franc Kos je imao samo dva poseta u zatvoru, a jedna od tih poseta potiče od bivšeg nadbiskupa Beograda, Stanislava Hočevara, koji takođe potiče iz Slovenije.

Ova priča baca svetlo na pitanje ljudskih prava, prava osuđenika, i postupka izručenja između država. S obzirom na teško zdravstveno stanje Franc Kos-a, mnogi prateći ovu priču se pitaju da li će dobiti neophodnu medicinsku pomoć i da li će mu biti omogućen izlazak iz zatvora kako bi odslužio preostali deo kazne u boljim uslovima.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE