Drama u sudnici: Očekuje se odluka u slučaju ugrožavanja sigurnosti novinara u Loznici

Sutra (petak) u Osnovnom sudu u Loznici biće izrečena presuda u predmetu u kojem je za ugrožavanje sigurnosti i uvredu novinaru „Novosti“ Vladimiru Mitriću optužen D.F., beogradski policajac u penziji, rodom iz lozničkog kraja. Suđenje je završeno juče (sreda) završnim rečima tužilaštva, odbrane, optuženog i oštećenog.

D.F. je OJT Loznica optužilo, po službenoj dužnosti, za ugrožavanje sigurnosti, a Mitrić je privatno podneo tužbu za uvredu. Bivši policajac je, tokom suđenja, priznao da je uvredio Mitrića, što je potvrdio i njegov branilac. Sud je prihvatio da se u spise uvrsti i presuda kojom je, zbog nanošenja teških telesnih povreda našem kolegi 12. septembra 2005. godine, osuđen kolega D.F. – bivši policajac PS Novi Beograd Lj.T. koji je, takođe, rodom iz lozničkog kraja!

Javni tužilac je tražio da D.F. bude osuđen, ali i da mu se izreknu i mere bezbednosti po kojima ne bi smeo da priđe Mitriću na propisanoj razdaljini. Tužilac je tražio da mera traje, najduže koliko zakon dozvoljava, što je tri godine. Na predlog OJT, sudija za prethodni postupak je, odmah posle nemilog događaja, doneo rešenje o stupanju na snagu tih mera, koje podrazumevaju redovno javljanje policiji u Beogradu ili Loznici.

Mitrić je, u završnim rečima, rekao da je optuženi obrazovan, stručan i karijerni beogradski policajac, koji je radio i na obezbeđenju Narodne skupštine Republike Srbije, kao i čovek koji se druži sa umnim, uticajnim i obrazovanim ljudima, posebno iz pravne struke. To, kako je naveo, ukazuje da je duboko svestan šta znači ono što je rekao zbog čega je optužen. Policajac koji je obezbeđivao Mitrića rekao je na sudu, kao i novinar „Novosti“ da mu je, javno i isuviše glasno, optuženi rekao da će „kako pouzdano zna, onaj koji ga je premlatio, ponovo ga premlatiti“, misleći na ono što je učinio njegov kolega pre više od 18 godina, na način koji je, po batinjanju i svemu ostalom, bio skoro sličan ataku na Milana Pantića.

„Kao što sam nebrojeno puta rekao, stvari se, nažalost, vraćaju na početak, samo je razlika što su sada policija OJT i sud reagovali efikasno, časno i profesionalno, o čemu u vreme napada od pre 18 godina nisam mogao ni da sanjam“, kaže Mitrić. Tada je tužilac, umesto da vodi istragu, rekao dvojici policajaca koji su došli da se dogovore o prepoznavanju napadača, rekao za mene: „Što nije poginuo!“ I loznički sud ga je, tada, osudio samo na šest meseci, valjda dovoljno da se vrati u policijsku uniformu.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE