Dušan Tomić Dujo jedini logoraš u sva tri logora u minulom ratu

Poznati i ugledni BH advokat, Dušan Tomić Dujo, osnivač i generalni sekretar Dečje ambasade „Međaši“, potvrdio je da je pre dva dana, u Batkoviću, dobio status logoraša minulog rata. Tomić kaže da nije želeo sam da traži taj status i da je na to čekao više od tri decenije, ističući da je, u BiH, u vreme rata, bio u logorima svih zaraćenih strana.

Pred predsednikom logoraša Bijeljine, Mehmedom Đezićem, i čelnicima te organizacije BIH, Seidom Omerovićem, Tomić je naglasio da mu je, ipak, najteže što je bio 100 dana u sarajevskom logoru, na čijem su danas prostoru BH pravosudne institucije, Sud BiH i Tužilaštvo BiH. „Kao advokat, svaki dan odlazim na prostor gde sam bio logoraš, što je sada moje radno mesto uvek osećam bol, tugu i uzdisaj“, priča Tomić – „Ovo s razlogom, jer bošnjačke vlasti nisu uvažavale ni to što sam, za ljude u Sarajevu, preko Dečje ambasade, uspeo da uvezem silne količine hrane, što je bila više nego nasušna potreba, i da im izbavim iz Sarajeva i Mostara oko 50 hiljada dece i majki“.

Tomić kaže da je jedini u BiH bio u sva tri logora, ističući onu narodnu „spomenulo se ne povratilo se“. Svi logoraši su moja braća iz tog doba, kao i oni koji su bili ili jesu, danas, u logorima širom sveta, nažalost, uveliko u 21. veku.

Vladimir Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE