Episkop Fotije i slovom i pesmom o nužnosti kulture sećanja u našem rodu

Episkop Fotije zvorničko-tuzlanski izrazio je svoju zabrinutost zbog kulture zaborava i falsifikacije srpske istorije u svojoj najnovoj pesmi „Oj Kočiću“. On ističe da je izolacija srpskog naroda, koji već decenijama živi pod pritiscima, ozbiljna briga.

Episkop zvorničko-tuzlanski, Fotije, nedavno je napisao pesmu pod nazivom „Oj Kočiću“. Ova pesma predstavlja izraz njegovog protivljenja kulturi zaborava i falsifikaciji srpske istorije. Episkop Fotije naglašava da je pritisak na srpski narod, koji već decenijama živi pod izolacijom, ozbiljna briga.

„Neuklapanje jednog naroda u globalističke političko-ideološke promene koje su zamislili svetski moćnici, jeste motiv izopštavanja tih naroda iz, pre svega, ekonomske, kulturološke i konačno, egzistencijalne mape sveta“, poručio je episkop Fotije.

Vladika zvorničko-tuzlanski podseća da srpski narod već decenijama živi pod takvim izolacionim pritiscima.

„Neviđeni scenariji zatiranja srpskog identiteta predstavljaju nameru i čin poništenja Srba kao naroda i odvijaju se u nekoliko ravni: ekonomskoj, socijalnoj, verskoj, kulturno-prosvetnoj i obrazovnoj“, navodi vladika.

Svedoci smo, govori episkop Fotije, sve učestalijih pokušaja prisvajanja znamenitih Srba iz raznih sfera: nauke (Tesla, Ruđer Bošković, Milutin Milanković…), književnosti (Meša Selimović, Ivo Andrić…), sporta (Novak Đoković…), te i pokušaja prisvajanja pisma i istorije, uključujući arheološke artefakte, stare rukopise, grbove, kulturno-istorijske spomenike i nadgrobne spomenike, kako bi se izbrisao svaki trag srpskog postojanja.

„Drugim rečima, radi se o pokušaju kulturnog genocida. Na delu je ne samo nastojanje da se drastično umanji broj srpskih žrtava ustaškog terora, nego i brižljivo osmišljen projekat zaborava počinjenog genocida“, zaključuje episkop Fotije.

Oj Kočiću krajiški Srbine,

mudra glavo sa Zmijanja slavna,

ti si dika svakoga Srbina koji nije ropstvu naučio,

već ko i ti slobodi služiti Evo sad te, čuda velikoga,

u bosanske junake prevode, drugom carstvu a ne Srbinovu,

a ti život za to položio, za Srbina i slobodu zlatnu,

da b’ Krajinu kako odbranio od zuluma turskog preteškoga,

i austrijskog zuluma novoga Ako tebe zmijanjski junače,

mudra glavo iznad Banja Luke,

u bosansko pleme sad svrstaju, preko Drine, ima li Srbina?

kakva Andrića, Dučića i Šantića tek čeka sudbina,

i svijeh preostalih Srba koji ovde žive od vijeka Oj Njegoše najveći Srbine, i Kočiću sa Zmijanja ‘tiću, i Šantiću Srba saborniče, i Andriću srpski nobelovče,

sa svecima Nebeske Srbije, pomozite Srbom današnjijem da imena svoga sačuvamo,

ćirilicu osveštano pismo i najlepšu veru Pravoslavnu,

da s’ na Lovćen kapela izgradi Svetom Petru čudotvorcu Cetinjskomu,

odakle se i sve srpske zemlje vide, da se Srbi toga ne postide,

i Kosova grdnog sudilišta – Srbinova večnoga bojišta.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE