Istorijski korak: Zvornik se priprema za izgradnju brze saobraćajnice

Na sastanku predstavnika Gradske uprave Zvornik sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i kineske kompanije „Šandong“, povodom izgradnje brze saobraćajnice Bijeljina – Sokolac u dužini od 160 kilometara, prezentovane su dve varijante trase kroz Zvornik.

Realizacija ovog projekta je strateški značajna za istočni deo Republike Srpske, jer će doprineti privrednom razvoju regije i ujedno obezbediti bolju saobraćajnu povezanost Republike Srpske sa Srbijom, gde se trenutno gradi brza cesta Loznica-Šabac.

„Projekat je od velikog značaja za dalji razvoj Zvornika, ali i istočnog dela Republike Srpske. Grad Zvornik i gradske službe će se maksimalno uključiti u realizaciju ovog projekta kako bi doprineli da ovaj projekat što brže i efikasnije bude završen, a trasa stavljena u funkciju,“ poručio je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović.

Nadležne gradske službe će u narednom periodu obići teren i raditi na rešavanju imovinskih odnosa, a nakon usaglašavanja sa relevantnim institucijama biće doneta i konačna odluka po kojoj će se od dve prezentovane varijante graditi. Ono što je već sada jasno je da će dionica Karakaj – Šepak, u dužini od 27 kilometara, biti prioritet ovog projekta, istakao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

„Projektom je predviđeno ukupno sedam dionica od Bijeljine do Sokoca. Za izgradnju dionice Šepak-Karakaj biće potrebno oko 200 miliona maraka. Dobro je da smo čuli od stručnih službi i gradonačelnika Ivanovića sugestije, ali i da nemaju posebnih primjedbi,“ rekao je Čubrilović.

Brza cesta, dužine 160 kilometara gradiće se od Bijeljine preko Zvornika, Milića, Han Pijeska do Sokoca. Kao žila kucavica istočnog dela Republike Srpske, ova cesta omogućiće brži i bezbedniji saobraćaj, razvoj privrede i turizma. Generalni projekat za brzu cestu Bijeljina – Sokolac urađen je pre dve godine. Pretprošle godine je potpisan Memorandum o međusobnoj saradnji na projektu izgradnje sa kineskom kompanijom Šandong. Projekat će se, kao i svi veliki projekti u regionu, finansirati iz kredita čiji će garant biti Vlada Republike Srpske.

Tokom sastanka, gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović uputio je molbu resornom ministru Čubriloviću da ovo ministarstvo finansira rekonstrukciju magistralnog puta Karakaj-Divič u dužini od 8 kilometara. Reč je o prometnoj dionici kojom dnevno pređe više od 20 000 vozila, a koja je prilično oštećena i koja je poslednji put rekonstruisana pre 21 godinu. U cilju poboljšanja putne infrastukture i podizanja nivoa bezbednosti saobraćaja na području Grada, u Zvorniku će ove godine biti realizovan projekat izgradnje puta Zvornik-Šćemlija-Oraovac, u dužini od 2,4 kilometra. Na ovaj način će se rasteretiti saobraćaj na dionici Zvornik – Karakaj i ujedno omogućiti da se iz centra grada u Oraovac stigne za manje od pet minuta.

Izvor: Grad Zvornik

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE