Tršić: Svečano okupljanje poslenika srpskog jezika na Vukovom pragu

Međunarodni Dan maternjeg jezika, 21. februar je i ove godine u Tršiću okupio poslenike srpskog pisma i jezika koje više od jedne decenije sabira loznički Centar za kulturu, Ogranak Vukove zadužbine iz Gimnazije kao i đaci, nastavnici i profesori srpskog jezika iz lozničkog kraja.

Na pragu Vukove kuće recitatori su dočarali zavičajne poruke i sećanja iz Beča u godini kada se navršilo dva veka od rođenja srpskog pesnika Branka Radičevića, kao i 160 godina od Vukove i 130. godina od smrti njegove kćerke Mine, podsetila je Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu dok je profesorka Nataša Lazić Maksimović, predsednica ogranka Vukove zadužbine isticala časne i ponosite poruke koje u svet odlaze sa mesta gde je rođen reformator našeg ćiriličnog pisma.

– Zbog svega što je Vuk uradio kroz Rječnik i Pismenicu, rekla je, mi smo počastvovani jer smo postali značajan toponim romantičarskog buđenja Evrope, dok je odgovornost pokolenja koja neguju taj jezik u brižljivom čuvanju ćirilice“.

U takvom narativu u izjavi za medije u ime domaćina govorila je Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Grada Loznice naglasivši da je privilegija i obaveza biti u Vukovom kraju i sa ovog mesta poslati poruku o važnosti maternjeg jezika. Ona je podsetila da je samo u protekloj godini Grad Loznica u obrazovanje ulagao više od 404 miliona dinara „ali ono što u osnovnim i srednjim školama rade učitelji, nastavnici i profesori srpskog jezika, to je nematerijalno blago. Njihov trud nam pomaže da živi jezik čuvamo. Pored njih Centar za kulturu i Vukova zadužbina rade veliki i važan posao za sve nas. Zajedno se trudimo da tradiciju približimo mladima.

– Naš grad i naša država puno ulažu u poboljšanje demografske slike Srbije i Loznice. Važno je da jezik ima ko da govori. Srbija je naša porodica a jezik ugaoni kamen našeg postojanja. Zato zajedno, kao velika porodica, sa ovog mesta poručujemo da su deca i maternji jezik kojim govorimo temelji na kojima gradimo budućnost ovog naroda, istakla je načelnica za društvene delatnosti Tanja Glišić Matić, na kraju svečanog obeležavanja međunarodnbog Dana jezika u Tršiću.

Autor teksta: Zoran Milošević

Fotografije: Biljana Radičević

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE